Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zatykač pro zbabělce!

Autor: Helena Lacinová, Jan Ulrichová - 
8. prosince 2008
15:17

Zachoval se jako zbabělec. Nenašel odvahu podívat se do očí lidem, které připravil o jejich nejbližší.

Petr Hinterholzinger (41) z Chomutova, který je viněn z toho, že zapříčinil nehodu, která se v únoru odehrála u Panenského Týnce a při níž zemřelo 8 lidí včera k soudu nepřišel. Pozůstalé obětí tím ještě více rozběsnil, soudce na něho ihned vydal zatykač.

Okresní soud chtěl nehodu začít v pondělí projednávat. Nemohl však. Řidič Petr Hinterholzinger, který ji údajně zavinil, se nedostavil. Podle obhájce pobýval se svou nemocnou manželkou mimo své bydliště a proto si nemohl obsílku vyzvednout. Takové vysvětlení ale soudce neuspokojilo. "Nepodařilo se mu obsílku doručit ani soudními, ani magistrátními doručovateli, ani policií. Soud proto vydá příkaz k jeho zatčení a poté rozhodne o vazbě," uvedl.

Zbabělé jednání řidiče rozčílilo příbuzné jeho obětí, otevřelo znovu sotva zacelené rány. Ti chtěli vidět toho, kdo osm rodin z Postoloprt, Loun a okolních obcí připravil o živitele a ve dvou případech také nenarozené děti o otce!

"To se může stát jen tady u nás. Jak je možné, že si běhá po svobodě, zatímco já přišel o syna a tři děti o tátu," zlobil se Vladimír Svoboda, kterému u Panenského Týnce zemřel syn David (†24). Velmi rozzlobené byly také sestry Zdeňka Tejčka (†33) Marie Tejčková a Marcela Vejvodová. "Ten člověk má na svědomí hned dva naše nejbližší. Kvůli němu jsme letos vypravovaly už dva pohřby. Maminka se nesmířila s tím, že přišla o syna. Zemřela krátce po něm. Bylo jí teprve 59," zoufaly si.

Naopak velmi tiše, ale s očima plnýma slz, odcházeli od soudu rodiče Jiřího Musila (†22) a jeho družka Šárka. "Nemá cenu se rozčilovat. Nic se tím nezmění," řekla Jiřího maminka. "Žije se mi těžko. Nevím, jak to vysvětlit dětem. Dcera se narodila přesně půl roku po jeho smrti," plakala Šárka.


Co řekl Blesku Petr Hinterholzinger

Petr Hinterholzinger má strach. Přiznal to i Blesku, kterému jako jedinému poskytl krátce po svém obvinění exkluzivní rozhovor. "Na to, že bych měl kontaktovat pozůstalé, myslím stále. Chtěl bych vyjádřit lítost nad tím, co se stalo. Nemám na ně ale kontakty a hlavně jsem ještě nenašel sílu se s nimi setkat," uvedl tehdy. Další příležitost k tomu bude mít 12. ledna, na kdy předseda senátu hlavní líčení odročil.


Jak k nehodě došlo

Nehoda se stala 13. února v podvečer na tříproudové rychlostní silnici R7. Petr Hinterholzinger jedoucí se služební fabií od Prahy předjížděl kamion. Když se zařazoval, bočně se střetl protijedoucí dodávkou Ford Tranzit. Dodávka se stala neovladatelnou, vjela do protisměru, kde se čelně srazila s kamionem. Všech osm dělníků (23 – 64) postoloprtské firmy ZIKI, kteří v ní jeli na noční směnu na stavbu do Kralup nad Vltavou, na místě zemřelo.

Oběti tragédie

David Svoboda (†24), Postoloprty
Alexandr Durdoň (†49), Postoloprty
Zdeněk Tejček (†33), Postoloprty
Bartoloměj Bilý (†62), Postoloprty-Březno
Václav Kalous (†55), Postoloprty
Jiří Musil (†22), Postoloprty
Ján Salay (†64), Louny
Roman Vávra (†37), Břvany

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání