Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Popálený mladík: Je ze mě zrůda, ze života mám peklo

Budova školy v Blovicích, kde se učni vzájemně zapalovali
Budova školy v Blovicích, kde se učni vzájemně zapalovali  (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: Zbyněk Schnapka - 
6. prosince 2008
05:00

Měla to být jen klukovina... Jenže ta se ale změnila v obrovskou tragédii. Osmnáctiletý učeň vzplál jako pochodeň. A málem uhořel!

Při čištění soustruhu ho letos v březnu v dílně Střední školy Oselce v Blovicích zapálil spolužák (17). Prý z legrace! Za to ho soud včera potrestal vězením na sedm měsíců.

"Chlapec neprojevil lítost nad tím, co udělal," uvedla při zdůvodňování rozsudku soudkyně Drahomíra Regnerová. Naproti tomu oběť má ze života peklo. Nikdy se už úplně nevyléčí a zůstanou mu trvalé následky. Popálený učeň Benedikt skočil na specializovaném pracovišti vinohradské nemocnice.

"Utrpěl popáleniny II. a III. stupně na 20 procentech těla," řekla Pavla Soukupová z ředitelství Policie Plzeň-jih. Nejvíce byl zasažen obličej, ruce a hrudník.

A jak se celá nešťastná událost vlastně seběhla? Učni čistili a odmašťovali v dílně soustruh. Benedikt na sebe převrhl kelímek s benzinem, který pak jeho spolužák zapálil. Teď má chlapec ze života peklo. "Je ze mě zrůda. Mám přezdívku »sklepní muž«. Nemohu jít pořádně na světlo. Přibral jsem 40 kg. Přišel jsem o kamarády," líčil svůj děsivý život.

Přes obličej teď musí nosit speciální masku a na těle bandáž. Když jde ven, přes masku si dává šátek a na hlavě má klobouk. Lidé ho na ulici urážejí. Kožní transplantáty se Benediktovi špatně hojí. „Při pohybu to moc bolí. V létě nesmím na slunce, v zimě na mráz. Jsem doma jako ve vězení. Co budu mít dál ze života?“ ptá se sám sebe nešťastný chlapec. Kvůli jeho špatnému stavu lékaři ani nedoporučili jeho výslech u soudu.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání