Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Železničáři nechali sraženého muže umírat!

Luboš Vosáhlo (+21) mohl žít, nebýt lhostejnosti železničářů
Luboš Vosáhlo (+21) mohl žít, nebýt lhostejnosti železničářů  (Autor: TV Prima)
Autor: ČTK - 
28. listopadu 2008
09:44

Takový konec své 34leté práce u železnice strojvedoucí Jiří Stejskal (53) asi nečekal! Před půl rokem dostal padáka, a teď navíc 1,5 roku vězení. V květnu totiž neposkytl pomoc Luboši Vosáhlovi (21) poté, co jej srazil vlakem.

K neštěstí došlo u Doudleb na Rychnovsku. Společně se Stejskalem, ale jen na půl roku, půjde sedět za stejné provinění i bývalý průvodčí Martin Peřina (38).

Podle soudu bývalí zaměstnanci porušili předpisy Českých drah i principy humanity. Stejskal po srážce s mladíkem vlak sice zastavil a s průvodčím se šel podívat, co se stalo, ale potom jeli dál, aniž by přivolali pomoc.

"Když jsem zjistil, že ta osoba žádné viditelné zranění nemá, dýchal a něco mumlal, usoudil jsem, že je opilý," vysvětloval u soudu bývalý strojvedoucí.

"Moc mě to mrzí a omlouvám se," řekl Stejskal, který svou vinu uznal.

Průvodčího soud nevyslýchal, protože se omluvil pro psychické problémy. Kvůli pochybení strojvůdce a průvodčího se našel mladík již mrtvý až poté, co jej rodiče začali pohřešovat. Kdyby se bývalí železničáři zachovali správně, asi by mladík srážku přežil. Z posudku lékaře totiž vyplynulo, že po nárazu ještě několik hodin žil a při poskytnutí včasné lékařské péče by nebyla jeho zranění smrtelná. "Oni ho tam v trávě ale nechali umírat jako zvíře," odsoudil jednání mužů mladíkův otec

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání