Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Policie zatkla vrahy, kteří zabili kurýra PPL

policie
policie  (Autor: Archiv Blesk - Jiří Hadač)
Autor: ČTK - 
27. listopadu 2008
19:48

Středočeští kriminalisté dopadli údajné vrahy pracovníka kurýrní společnosti PPL, jehož tělo bylo před týdnem nalezeno v hořící dodávce u obce Nupaky u Prahy.

Dvojici obviněných mužů hrozí odnětí svobody na 12 až 15 let nebo výjimečný trest, sdělila ve čtvrtek ČTK mluvčí středočeské policie Soňa Budská.

Ve firemní dodávce našli hasiči po zlikvidování požáru ohořelé mrtvé tělo. Soudní pitva prokázala, že muž byl zastřelen. Totožnost mrtvého pomohla zjistit genetická expertiza, šlo o pracovníka společnosti.

Kriminalisté zjišťovali veškeré kontakty oběti a zkoumali plán trasy firemního vozidla. Tímto způsobem se dostali na stopu jednoho z pachatelů, kterého v úterý zadrželi v pražském bytě. Podezřelý přiznal, že měl komplice. O den později policisté dopadli i jeho.

Motivem činu byly podle Budské peníze. Jeden z obviněných kdysi pro PPL pracoval, proto znal podmínky ve firmě. "Oběť zastřelili na jiném místě, pak tělo i s vozidlem převezli na místo nálezu, kde požárem chtěli zahladit stopy," uvedla mluvčí. Většinu z odcizených 200.000 korun podle ní obvinění stačili utratit.

Firma PPL v tiskové zprávě uvedla, že jeden ze zadržených mužů byl řidičem externího smluvního dopravce, kterého si PPL najímala pro své služby. Nejde tedy v žádném případě o zaměstnance PPL. "Zaměstnancem téže najaté společnosti byl naneštěstí i zavražděný kurýr. Tomu se stalo osudné, že zadrženého muže znal jako svého spolupracovníka. Zavražděný nikdy neměl jakýkoliv problém při vykonávání činnosti spojené s přepravou zásilek," uvedla firma.

Muži ve věku 29 a 43 let jsou stíháni pro vraždu, poškozování cizí věci ve spolupachatelství a jeden z nich také pro nedovolené ozbrojování. Podle policie použili při činu terénní vozidlo, které odcizili noc před vraždou na jiném místě středních Čech. Policisté vůz zajistili.

Bílá dodávka s mrtvým tělem byla odstavena na pozemku u výjezdu na Kuří. Policie minulý týden prostor kolem vozu neprodyšně uzavřela a na místo nikoho nepouštěla. Smůlu tak měli například pracovníci vodáren, kteří poblíž místa činu dokončovali vodovodní řad pro nové domy. Policie je z místa vykázala, což někteří nelibě nesli, neboť měli předávat stavbu.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání