Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vrah chtěl 50 milionů, nedostane nic

Autor: Alena Sobotková - 
25. listopadu 2008
16:29

Bývalý šéf Discolandu Sylvie Albert Žirovnický, který si právě odpykává 16 let za vraždu, chtěl po ministerstvu vnitra odškodnění 50 milionů korun za nezákonnou domovní prohlídku. Nedostane však nic!

Trest za brutální vraždu svého kamaráda si na Mírově odpykává někdejší šéf nechvalně proslulého Discolandu Sylvie Albert Žirovnický. Celou tu dobu studuje zákony a podává jednu žalobu a stížnost za druhou. Po ministerstvu vnitra chtěl za údajně nezákonnou domovní prohlídku před sedmi lety padesát milionů korun! Vrchní soud v Praze v úterý ale s definitivní platností řekl: Žaloba se zamítá, nedostane nic!

V březnu 2001 chtěli policisté v domě Žirovnických v obci Rymáň udělat domovní prohlídku. Z odposlechů věděli, že Žirovnický i jeho tehdejší manželka Sylvie jsou ozbrojeni. Proto do domu vtrhla zásahová jednotka. Problém je v tom, že zásah, při kterém manžele zatkli, se odehrál v jiném domě, než jaký byl uveden v úředním lejstru. Policie totiž neměla zdání, že Žirovnický vlastní v obci domů více.

"Soud k domovní prohlídce vydal příkaz, ale na jiné číslo popisné, než kde se zdržovali. Policisté v kuklách a se zbraněmi je přesto zadrželi, zastřelili jejich dva psy a údajně Žirovnickou zkopali," řekl Blesku obhájce Žirovnického Jaroslav Ortman s tím, že žena v důsledku tvrdého zásahu potratila a Žirovnický byl bit, i když se nebránil.

"Zásah byl nepovolený, nezákonný a neadekvátní," zdůvodňoval Žirovnický, proč chce padesátimilionové odškodnění. "Žaloba je nedůvodná. Prohlídka se uskutečnila v objektu, kde Albert Žirovnický a jeho manželka Sylvie byli. Neoprávněnost zásahu se neprokázala," potvrdil včera vrchní soud verdikt, který už vyřkl pražský městský soud. "Podáme dovolání. Jednoznačně došlo k zásahu do osobnostních práv," řekl advokát Ortman po rozsudku.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání