Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Proti policii s pistolí i injekční stříkačkou

Rvačka chorvatských  fotbalových fanoušků s českou policií
Rvačka chorvatských fotbalových fanoušků s českou policií  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: ČTK, rvs - 
12. listopadu 2008
13:38

Při práci policie jde často doslova o život. Občané na své ochránce útočí kdečím - mačetou, lahví, kamenem, pistolí i injekční stříkačkou...

K útokům na policisty ve službě dochází nejčastěji při silničních kontrolách. Četné jsou také útoky při řešení výtržností, případů domácího násilí či sousedských neshod. Jeden policista letos svou práci dokonce zaplatil životem.

Od ledna do konce září napadli lidé policisty celkem v 387 případech. Nejvíce se na policisty útočilo v severních Čechách, následuje Praha, střední Čechy a severní Morava. Bez zranění policisty se neobešlo celkem 36 procent útoků vedlo ke zranění zasahujícího policisty.

Čím vším lidé na policisty útočí

Pistolí

(3. září) Při zásahu proti sériovému vrahovi Romanu Postlovi byl policista Roman Jedlička (+28) střelen přímo do srdce a později svému zranění podlehl. Díky Jedličkovu zásahu, byl Postl, který zabil během tří zářiových dní čtyři lidi, konečně zastaven. Policista se dočkal vojenského pohřbu se všemi poctami. Zůstala po něm přítelkyně, čekající jeho dítě.

Roman Jedlička, tak jak si ho v paměti uchová rodina a kamarádi Roman Jedlička, tak jak si ho v paměti uchová rodina a kamarádi | Blesk - Helena Lacinová

Roman Jedlička


Nožem

(26. května) Opilý muž ohrožoval ve Vrchlického ulici v pražských Košířích svou manželku nožem. Zaútočil jím i na policejní hlídku a jednomu z policistů přeřízl šlachy na ruce.


Zuby

(18. října) Opilý osmatřicetiletý muž demoloval v sevorečeském Chodově byt a zaútočil i na svou matku. Po příjezdu policie kopl jednoho z policistů do břicha a dalšímu se zakousl do nohy.


Injekční stříkačkou

(23. července) Na pražském Václavském náměstí se policisté potýkali s narkomanem (21), který hrozil pobodáním injekční stříkačkou infikovanou virem HIV. Později se ukázalo, že muž byl skutečně HIV pozitivní a navíc má i žloutenku typu B.

Ilustrační foto Ilustrační foto | en.wikipedia.org


Lahvemi a kameny

(2. října) Před zápasem svého klubu se Spartou napadli fanoušci chorvatského Dinama Záhřeb v centru Prahy policii lahvemi a kameny. Sedm policistů bylo zraněno.

Rvačka chorvatských  fotbalových fanoušků s českou policií Rvačka chorvatských fotbalových fanoušků s českou policií | Jiří Hadač


Při jakých příležitostech došlo k útokům

Silniční kontroly 96
Výtržnosti 62
Občanské soužití 58
Kulturní zařízení 41
Při majetkové trestné činnosti 39
Při pátrání 14
Při lékařském ošetření 12
Na služebně 10
Sportovní utkání 9
Ve služebním vozidle 3
Ostatní okolnosti 43

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání