Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zmizely obrazy Zrzavého a Špály!

Autor: Jitka Žigová - 
11. listopadu 2008
18:05

Loupež za bílého dne se odehrála v pondělí dopoledne v muzeu v Novém Bydžově. Ozbrojený zloděj tu ukradl obrazy Jana Zrzavého – Domek na Ile de Sein (1934) – a Václava Špály – Zátiší s ovocem (1936).

Dále šest historických knih, 23 mincí a drobné šperky. Celkem způsobil škodu za 4 miliony korun.


Pachatel si počínal chladnokrevně. Do muzea nejprve zatelefonoval a ohlásil se jako vedoucí předem ohlášené výpravy (mělo jít údajně o junáky z Horních Počernic). Když do muzea přišel, vytáhl na zaměstnance muzea střelnou zbraň a muže spoutal. „Pachatel doslova tvrdil, že jde za jedním obrazem, že je to objednávka,“ řekl přepadený zaměstnanec, Jaroslav Prokop (69). Dodal dále, že umělecké předměty nebyly zřejmě pojištěny, neboť podmínky pojistky byly velice náročné. Obrazy lupič ukradl z muzea, které je na bydžovském náměstí. V expozici je také vystaveno přes 200 maleb, kreseb, skic, plakátů, soch a dalších grafi ckých děl umělců 19. a 20. století. Jsou mezi nimi díla Josefa Mánesa, Josefa Václava Myslbeka, Bohumila Kafky, Otakara Španiela, Vojtěcha Hynaise, Luďka Marolda a Alfonse Muchy.


Jan Zrzavý (1890 – 1977)
Český malíř, grafi k, ilustrátor a scénograf, významná postava českého výtvarného umění, představitel avantgardy nastupující začátkem 20. století. Jeden z nejoriginálnějších českých umělců. Přestože se inspiroval u Leonarda da Vinci, stal se spoluzakladatelem českého moderního umění. Za celý život vytvořil pouhých 52 grafi ckých listů, dnes je většina z nich raritou.

Václav Špála (1885 – 1946)

Český malíř, grafi k a ilustrátor je mezi sběrateli jedním z nejvyhledávanějších českých umělců moderního umění. Jeho obrazy nás ve stovkách reprodukcí provázely školními léty, zdobily kanceláře úřadů i obývací pokoje mnoha domácností. Špála svou nepopiratelnou oblibou už během svého života doslova naplnil titul národní umělec, který jako jeden z prvních v roce 1946 obdržel.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání