Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nový ´hit´ na železnici: Zloději rozebírají vlaky

Drahá mosazná šoupátka končila z železnice ve sběrnách šrotu.
Drahá mosazná šoupátka končila z železnice ve sběrnách šrotu.  (Autor: Policie ČR)
Autor: Ivana Žáková - 
10. listopadu 2008
15:44

Postrachem železničářů jsou zloději, kteří jim rozebírají vlaky. Přišli s novým hitem - krádežemi drahých mosazných šoupátek, které pak za pakatel prodávají do sběren šrotu.

O neuvěřitelných 180 tisíc korun připravil železnici chmaták (23), který v Ostravě kradl mosazné součástky z nákladních vlaků. Na kontě má devět případů a 34 zcizených šoupátek. Ve sběrně však za dva kusy dostal jen necelou stokorunu! Kradl prý proto, aby mohl zaplatiti nocleh v ubytovně. Teď mu hrozí tři roky vězení.

Šoupátka jsou součástí trojcestného pneumatického ventilu, sloužícího k výsypu naloženého materiálu z vozů. Zloděj "pracoval" vždy na seřadišti železničních vozů, u vleček a na odstavných kolejích. "Měli jsme poznatky, že se tam i přes den pohybuje podezřelý mladý muž. Byla to mravenčí práce,” uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Policisté museli provést rozsáhlé kontroly mnoha záznamů o výkupu šrotu, a také kontejnerů určených pro uložení mosazi.

Až v jedné z ostravských sběren byli úspěšní. Při prohlídce kontejneru s mosazí objevili tři mosazná šoupátka. "Zjistili jsme, že mladík navštívil sběrnu sedmkrát a pokaždé přinesl minimálně dvě šoupátka. Zakrátko spadla klec, zadrželi jsme ho přímo ve sběrně,” dodala Holčáková. Přiznal se, že maticovým klíčem vždy odšrouboval horní část ventilu - víko, poté vymontoval šoupátko o hmotnosti 1,2 kilogramů a víko opět nasadil a částečně dotáhl. To aby krádež nebyla poznat.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání