Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalifornie: Hasiči konečně vítězí nad požáry

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk - Ilustrační foto)
Autor: ČTK - 
15. října 2008
13:12

Zrušeno bylo sice několik rozkazů k evakuaci obyvatel, nicméně kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger vyhlásil stav nouze.

V rezidenční oblasti San Fernando Valley asi 40 kilometrů na sever od centra Los Angeles shořelo přes 6000 hektarů porostů. Hasiči tam však už dokázali požár ze 70 procent zlikvidovat. Pomohlo jim k tomu, že se utišil teplý vítr, který dosud dul rychlostí i přes sto kilometrů v hodině. Stovky obyvatel už se smějí vrátit do svých domovů.

Dvě tisícovky hasičů se s pomocí letecké techniky nadále snaží zablokovat fronty z plamenů především v oblasti losangeleské části Porter Ranch. Tento požár se během úterý rozšířil na západ na pahorky města Simi Valley, kde se ho zatím nedaří hasičům zdolat.

Kouř z požárů dosahuje z Los Angeles až k Tichému oceánu. Uzavřeny byly školy a obyvatelé byli varováni před zhoršenou kvalitou ovzduší.
Meteorologové nicméně předpovídají i nadále vysoké teploty a rovněž nedostatek dešťových srážek.

Hasiči bojují s požárem také 130 kilometrů na jihovýchod u San Diega, kde plameny sežehly 1200 hektarů. Ze čtvrtiny už požár zdolali a zrušena byla evakuace pro obyvatele asi tisícovky domů.

Další požár však na dvě hodiny přerušil dopravu na silnici spojující Los Angeles se San Diegem.
Podmínky pro vznik každoročních požárů v Kalifornii způsobuje na podzim jev nazývaný větry svaté Anny, které do jižní Kalifornie vanou od října do února. K nim se poslední dva roky přidává také katastrofální sucho a vysušená půda.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání