Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Závodník vyletěl z dráhy rovnou do diváků

Mikko Hirvonen
Mikko Hirvonen  (Autor: Martin Straka)
Autor: ČTK - 
11. října 2008
19:17

AKTUALIZOVÁNO: Při sobotním závodu sportovních vozů v Ostravě vyletěl jeden ze závodníků ze silnice přímo do diváků. Dva byli těžce zraněni na hlavě a páteři.

Šestnáctiletý závodník Memoriálu Miroslava Fajkuse do nich narazil poté, co dostal na uzavřeném okruhu na Místecké ulici smyk a nezvládl řízení. Třiapadesátiletý muž byl s těžkým poraněním mozku převezen do ostravské fakultní nemocnice. O 12 let mladší divák utrpěl těžká zranění hlavy a páteře, záchranáři ho odvezli do městské nemocnice. Třetí divák vyvázl s lehkým zraněním. ČTK to potvrdil mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Muž, který utrpěl poranění mozku, byl do fakultní nemocnice převezen v bezvědomí. Jednačtyřicetiletý zraněný divák po nehodě se záchranáři komunikoval. "Třetího diváka s lehkým zraněním ošetřila posádka sanitky Vítkovické nemocnice, která při akci zřejmě zajišťovala zdravotní dozor," upřesnil Humpl.

Podle mluvčí ostravské policie Gabriely Holčákové řidič sportovního vozu po nehodě uvedl, že měl závadu na nápravě. "Policisté jsou na místě a havárii prověřují," dodala mluvčí.

Podle ředitele závodu Adolfa Fešárka se nehoda stala na rovném úseku, kde vůz nečekaně vybočil doprava, dvakrát se převrátil a vjel do prostoru vymezeného pro diváky. "Řidiči je skutečně 16 let, což je ale obvyklý věk pro závody na uzavřených tratích. S motorem o obsahu 1400 (1,4 litru) může na uzavřené trati jet i čtrnáctiletý závodník bez řidičského průkazu," řekl Českému rozhlasu Ostrava Fešárek. Zda byla příčinou nehody technická závada na vozidle, ředitel nepotvrdil. "Auto zabavila policie," dodal.

Závod se konal na uzavřeném Balcarově okruhu. Pořadatelé ho pojmenovali po krnovském závodníkovi Miroslavu Fajkusovi, který letos v květnu tragicky zahynul při mistrovském závodu automobilů v Náměšti nad Oslavou. Bylo mu třiačtyřicet let.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání