Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Vojáci brutálně přepadli Raiffeisen banku

loupež
loupež  (Autor: Helena Lacinová)
Autor: lac - 
9. října 2008
20:00

AKTUALIZOVÁNO: Šest lidí podezřelých z brutálního přepadení Raiffeisen banky v Chomutově vloni v prosinci pozatýkala ve středu policie na několika místech Česka. Mezi nimi jsou tři vojáci z pardubického útvaru.

Přímo z útvaru také 3 vojáky v den policejního zátahu odvedli. Čtvrtý voják, který je do případu zapleten, již není v aktivní službě. Podle náměstka ministryně obrany Radka Šmerdy už byli i ostatní zadržení vojáci postaveni mimo službu.


loupež loupež | Helena Lacinová

V této dodávce lupiči ujeli, poté ji zapálili.


Všichni jsou obviněni z trestného činu loupeže a tři z nich ještě z dalších trestných činů, například pokusu o vraždu a braní rukojmích. Policisté státnímu zástupci doručili, aby podal návrh na jejich vzetí do vazby.

Pachatelům je od 31 do 44 let a pocházejí z Prahy, východních Čech a jižní Moravy. Na vyšetřování případu se podle ní podílelo asi 200 lidí

K přepadení došlo vloni 14. prosince odpoledne. Do banky vtrhli maskovaní samopaly ozbrojení lupiči. Odnesli šest miliónů korun a odvedli rukojmí. Toho pak nad městem propustili.


loupež loupež | Helena Lacinová

Michal P. z Chomutova. Rukojmí, které naštěstí napadení banky přežilo.


Cestou při útěku odhazovali kovové nástrahy, které poškodily několik policejních aut. Na ně také stříleli. Jednoho policistu zasáhli do ramene, další byl zraněn do nohy odraženou kulkou. Auto, s nímž loupili, v lese zapálili.

"Ministryně obrany dala pokyn, aby byly podobné případy řešeny rychle," řekl Šmerda s tím, že vojáci budou v nejkratší době zbaveni hodnosti. Důsledkem je okamžitý odchod z armády bez nároku na jakékoliv výsluhy.


Tak je zatýkali

"Probudil mne hluk na chodbě domu, krátce po šesté ráno. Podíval jsem se kukátkem a tam stál zakuklený muž se samopalem a s nápisem vojenská policie na zádech," vyprávěl Blesku včera svědek zásahu vojenských policistů v ulici Sladkovského v Pardubicích.

Jeden ze zatčených lupičů zde bydlel u přítelkyně. "Měli s sebou i psa, který poté prohledával byt. Nevím ale, jestli něco našli. Přítel sousedky byl potetovaný mladík. Potkával jsem ho většinou v civilu a tak ani nevím, jakou měl hodnost," dodal muž. Vojenská zásahová jednotka podle něho byla ve středu na místě několik hodin.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání