Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nájemná vražda v pražském McDonaldu: Podnikatele Zimmermanna nechala zabít jeho žena Martina

Autor: dce - 
30. prosince 2021
18:00

Pořádná panika se před 20 lety strhla v restauraci McDonalds v pražské Vodičkově ulici, když padl jeden jediný, zato smrtelný, výstřel. Nájemný vrah zde ranou do obličeje zabil podnikatele Ladislava Zimmermanna a utekl. Dlouhé měsíce trvalo, než se policie dostala na stopu pachatelů - byli totiž tři. Objednatelkou vraždy byla Zimmermannova manželka Martina, vykonavatelem Bulhar Penio Matev Mangarov. Raul Kohner, bývalý vojenský prokurátor a někdejší majitel detektivní kanceláře, pak tyto dvě osoby spojil. Nakonec byl Kohner podezřelý z dalších několika zločinů.

Oběd mnoha strávníkům v pražském McDonald's 27. prosince 1998 narušila rána z pistole. Obětí se stal nechvalně známý Ladislav Zimmermann, majitel domu v Jugoslávské ulici, který kvůli šikaně svých nájemníků skončil i ve vězení.

Tehdy neznámý pachatel k Zimmermannovi podle policie přistoupil, namířil na něj zbraň a beze slova ho z bezprostřední blízkosti jednou střelil do obličeje. Poté vrah využil vzniklého zmatku a z podniku utekl Vodičkovou ulicí směrem do Školské ulice. Už po pár dnech měla policie jasno - šlo o nájemnou vraždu.

Pachatele se ovšem dlouho nepodařilo identifikovat, natož dopadnout. V březnu roku 2000 policie ale odhalila skupinu, která měla prsty v této a patrně i dalších vraždách. Čtveřice obviněných mužů ve věku od 23 do 35 let podle zjištění kriminalistů zavraždila v roce 1999 osvětlovače Národního divadla Jindřicha Vítka. Ten byl zastřelen v průchodu svého domu v Masné ulici v Praze 1. Muži jsou také podezřelí z pokusu o vraždu britského obchodníka Nicholase Milese Kirkeho, který byl koncem téhož roku na ulici v Praze 10 vážně pobodán.

V čele skupiny stál bývalý vojenský prokurátor a majitel detektivní agentury Raul Kohner, který vraždy zprostředkovával. V případě Zimmermanna sehnal vraha bulharského původu na objednávku Zimmermannovy manželky Martiny Šimánkové. Ta měla mít v době vraždy s manželem v McDonaldu schůzku. Místo ní ale dorazil vrah, který muže zabil před očima jeho vlastní matky.

Ačkoliv všichni obžalovaní vinu popírali a snažili se obvinit jeden druhého, nakonec byli odsouzeni. Šimánková dostala za návod k vraždě 12 let. Kohner byl po všech odvoláních a znovuotevření případu zproštěn viny za vraždu osvětlovače i pokus o vraždu cizince. Za nájemnou vraždu Zimmermanna si měl s konečnou platností odsedět 14,5 roku. Bulhar, který střílel, skončil ve vězení ve své rodné zemi.

pajato73 ( 26. srpna 2020 11:38 )

kdo chodi po Vanocich do Mekace???? To nemate doma co najist????

jana999 ( 28. prosince 2018 10:55 )

ale proč toho osvětlovače, nespletli si ho s Havlem?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání