Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Šlitra po Vánocích otrávil svítiplyn: Navždy usnul v náručí své milenky

Autor: dce - 
26. prosince 2019
10:22

Génius, právník, skladatel, zpěvák, herec. To jsou jen některé přídomky, kterými lidé popisují Jiřího Šlitra (†45). Byl známý i jako sukničkář. Jedné ze svých mladičkých milenek zemřel v náručí - podle všeho se oba otrávili svítiplynem. Dodnes není jasné, zda šlo o nehodu, sebevraždu, nebo dokonce vraždu.

Vystudoval práva, ale nikdy se této práci nevěnoval - tíhl spíš k múzickým uměním a v těch se také proslavil. Řeč je o Jiřím Šlitrovi, patrně nejznámějším umělci, který stál na prknech Semaforu. Ve spolupráci s Jiřím Suchým se stal nezapomenutelným zejména díky svým písničkám právě v tomto divadle, ale i ve filmech jako Kdyby tisíc klarinetů nebo Zločin v šantánu.

Jeho život ale nebyla jen hudba a divadelní jeviště. Mezi svými blízkými byl znám jako velký sukničkář, který si ke svému boku často vybíral mladé slečny. Kromě společnosti dam si ovšem dopřával i přepychu - jezdil lyžovat do Alp, miloval drahá auta i luxusní obleky.

Šlitr nebyl nikdy ženatý - jeho životní styl a láska ke svobodě mu to nedovolily. Jeho bouřlivé románky by ale vydaly na pořádně tlustou knihu - z jednoho vztahu si odnesl dceru, z dalšího syna. Poslední z románků pro něj ale bohužel skončil tragicky.

Jitka Maxová (†18) byla Šlitrovou poslední láskou. Náruživá fanynka divadla Semafor mu dělala společnost i v jeho ateliéru 26. prosince 1969. Den předtím ještě k sobě domů pozval Šlitr své přátele na oběd, po čase odešel, že se do hodiny vrátí, protože potřebuje ještě něco zařídit.

Jenže se nevracel - hosté a pak i rodina po Jiřím začali pátrat a jeho vůz našli zaparkovaný před pražským ateliérem. V něm našli Šlitra i Jitku Maxovou - oba už ale byli mrtví. Otrávili se svítiplynem, který unikal z kamen, jimiž si přitápěli. Oficiálním verdiktem policie byla nehoda, dodnes se ale lidé přou, zda nešlo o sebevraždu, či dokonce vraždu, kterou spáchala zhrzená milenka.

Milenecký pár se otrávil oxidem uhelnatým možná proto, že během večera mělo dojít k odstávce dodávky plynu, zhasl plamínek, ale kamna zůstala zapnutá. Když byl plyn opět puštěn, nikdo si úniku nevšiml.

Podobné případy se dají počítat na tisíce - svítiplyn je totiž směsí tvořenou i oxidem uhelnatým, kterým se i dnes často otráví uživatelé plynových průtokových ohřívačů.

Oxid uhelnatý se na krevní barvivo hemoglobin váže až 210x ochotněji než kyslík, čímž brání jeho přenosu krví. Dochází k nedostatku kyslíku v tkáních - první a nejvíce poškozený bývá mozek a srdce, protože mají největší nárok na kyslík.

Člověk nejprve pociťuje závrať a bolesti hlavy, postupně je mu na zvracení, je zmatený a omdlívá. Následuje kóma a velmi rychle i smrt. Oxid uhelnatý je bezbarvý plyn bez zápachu, je tedy velmi těžké odhalit jeho únik, dokud se neprojeví jeho účinky na člověka.

EM1234 ( 27. prosince 2019 01:13 )

uff, divné - jezdil do Apl a miloval drahá auta? jakpakto když se na západ nesmělo a byly tu je škodovky a trabíci? A taky -kdepak na to bral?

starymlok ( 26. prosince 2019 21:38 )

Tolik sprostých pra.sat se tu sešlo během svátečního dne.To se nestídíte?

PPP150W ( 26. prosince 2019 21:12 )

No a vy jste nekrofil, že?

mandat ( 26. prosince 2019 12:43 )

Co si pamatuji, tak oficielne spachal sebevrazdu, udajne zemrel sam, o milence ani slovo..

PPP150W ( 26. prosince 2019 11:16 )

I když je tento článek rok starý, vč.diskuze, rád bych upozornil, že zemní plyn, který již velmi dávno nahradil svítiplyn, není jedovatý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání