Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poprava největšího českého vraha: Usekali mu prsty, otrhali kleštěmi maso a pak ho rozmlátili v kole

Poprava největšího českého vraha: Usekali mu prsty, otrhali kleštěmi maso a pak ho rozmlátili v kole
Poprava největšího českého vraha: Usekali mu prsty, otrhali kleštěmi maso a pak ho rozmlátili v kole  (Autor: Wikipedia)
Autor: dce - 
29. července 2018
05:00

Jestli Martina Roháče zkazila válka, nebo byl prohnilý už dřív, se patrně nikdy nedozvíme. Fakta ale hovoří jasně - tento novověký lapka se velmi rychle stal nejaktivnějším vrahem v historii českých zemí. Trest, který ho po dopadení čekal, byl stejně krutý jako jeho činy.

Osobnost Martina Roháče se v hodinách dějepisu většinou neprobírá - českému státu v ničem neprospěl. Přesto si počítá jedno historické NEJ - do dnešního dne je stále nejaktivnějším vrahem na našem území. Oficiálně zabil během 3 let 59 lidí.

Vraždit začal, už když se vracel z války "s Turkem". Nejodpornějšího zločinu se bezpochyby ale dopustil až v Čechách. Se svými druhy zavraždil postupně tři těhotné ženy a vyřezal jim nenarozené děti z těla. Jenže to jim nestačilo a z tělíček plodů vytáhli srdce, plíce a játra a ty si pak údajně uvařili a snědli!

Spravedlnost je nakonec ale přece jen dostihla. Roháč byl dopaden a rovnou poslán na mučení. Ke všem zločinům se přiznal a deset dní od vynesení rozsudku, tedy 17.2. 1571, byl popraven. Kat mu nejprve na pranýři před zraky všech usekal postupně článek po článku prsty.

Pak byl předveden přímo na popraviště, kde mu kat a jeho pomocníci odtrhávali kleštěmi maso z těla. Většinou vybírali místa na hrudi a bocích, rány pak kat rozžhaveným železem opálil, aby mu odsouzený nevykrvácel před samotnou popravou.

Poté Roháče čekalo lámání kolem a vzhledem k tomu, že do něj měl být vpleten ještě živý, dá se předpokládat že byl lámán tzv. odspodu. Kat odsouzence nechal na zemi přivázat ke čtyřem kolíkům a na tělo - nejprve nohy - mu pouštěl těžké loukoťové kolo. Až nakonec přišel hrudník, Roháčovi ovšem patrně nebyla nabídnuta milost v podobě zlomeného vazu.

Pak byl patrně ještě živý, ale dost pravděpodobně bezvědomý Roháč do kola vpleten a jeho tělo vystaveno na náměstí jako výstraha dalším zločincům.

Z teoretického hlediska se dá říct, že žádné ze způsobených zranění nebylo smrtelné - kat měl za úkol odsouzeného udržet na živu a jako člověk, který dobře znal lidskou anatomii, přesně věděl, jak toho i při takto brutálním mučení docílit. Je možné, že sekání článků prstů Roháč zvládl ještě při vědomí, to, co následovalo, ho ale zcela jistě uvrhlo do mdlob, což pro něj znamenalo jisté vysvobození.

Lékařské kapacity se shodují, že i bolest může člověka zabít - akutní stresová reakce, kterou laici označují i za šok, může člověku s nemocným srdcem způsobit i smrt.

Příčinou smrti v Roháčově případě ale bude patrně skutečný šok, který se dostaví v případě masivních poranění. Dochází k tzv. centralizaci oběhu, kdy se krev distribuuje pouze k důležitým orgánům, jako je mozek či srdce. Kůže, kosterní svalstvo či ledviny a játra dostávají jen omezený přísun krve.

Pokud proti šoku nezasáhne lékař, dojde velice rychle k nenávratnému poškození orgánů a následně i ke smrti. Co přesně ovšem zabilo Roháče, se můžeme vzhledem k omezeným historickým pramenům jen domnívat.

yarda ( 28. září 2018 14:54 )

U nás je Roháčova ulice, doufám, že to není podle Roháče z toho článku.

luklovah ( 29. července 2018 18:55 )

thyronx vy nemůžete být normální jak vám to někdo může říct když jsou po smrti,já jsem jeden zdokumentovaný případ četla.Jednu paní mučili aby řekla kdo zabil jejího manžela,ona ho nezabila a aby ji přestaly mučit tak řekla jméno z příbuzenstva které ji první napadlo a ten člověk byl hrozným způsobem poraven,byt byl nevinný.Toto může schvalovat těžký úchylný psychopat.A ti lidé většinou kradli z hladu.

sores ( 29. července 2018 17:54 )

Ano středověk na dnešní úchyláky,vrahy a zloděje a jakpak by by zločinnosti ubylo.Ještě kastrovat prznitelé dětiček!! Člověk se musí bát,jinak neseká dobrotu!!

jdi-se-bodnout ( 29. července 2018 17:39 )

Už to ředidlo nechlastej, rozežírá ti to mozek.

..krakonos500 ( 29. července 2018 17:37 )

600 ženských na Duchcovsku bylo spravedlivě odsouzeno a upáleno pro čarodějnictví, že.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání