Policisté ho proto zadrželi a převezli na služebnu v Letňanech. K tomu, jak přišel k odcizenému vozidlu, recidivista policistům při výslechu uvedl, že v pátek 30. října zazvonil u dveří čtyřiašedesátileté obyvatelky domu v Brtnické ulici v Praze 10 a poprosil ji o zapůjčení vysavače. Důvěřivá žena se na nic nevyptávala a ochotně vysavač předala. Nevšimla si ovšem, že jí recidivista stačil z komody na chodbě odcizit klíče od jejího peugeotu. Muž poté vyšel před dům, dálkovým ovládáním si odemkl vůz, nasedl do auta a odjel domů do Roháčovy ulice v Praze 3. Po cestě ještě stačil zapůjčený vysavač vyhodit u kontejneru.

O tři dny později, v pondělí 3. listopadu, kolem půl desáté večer muže zachytily bezpečnostní kamery čerpací stanice ve Vysočanské ulici, když do odcizeného auta tankoval pohonné hmoty. Jelikož však neměl na zaplacení tisícikorunové útraty, obsluze nabídl jako kompenzaci další ukradený vysavač k odkoupení. Ovšem jakmile chtěl prodavač překontrolovat registrační značku vozidla, muž nasedl do auta a odjel pryč. Asi po třech minutách po tomto incidentu ho zastavila hlídka pohotovostní motorizované jednotky.

Po převozu na služebnu policisté v evidencích zjistili, že zadržený byl od roku 1994 už jedenáctkrát soudně trestaný za majetkovou trestnou činnost a v rejstříku trestů figurují u jeho jména převážně takové trestné činy jako krádeže, neoprávněné užívání cizí věci, podvody nebo porušování domovní svobody. Policisté sdělili zadrženému recidivistovi podezření ze spáchání trestného činu krádeže a ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu s ohledem na skutečnost, že byl v posledních třech letech za krádeže odsouzen, hrozí až tříletý pobyt za mřížemi. Do roku 2017 je navíc podle rozhodnutí Obvodního soud pro Prahu 8 v podmínce. Případ policisté konzultovali se státním zástupcem, který rozhodl o tom, že se spis zpracuje ve zkráceném přípravném řízení a jeho stíhání se povede na svobodě.

Jelikož policisté nalezli při kontrole odcizeného vozidla ještě další vysavač, než který odcizil důvěřivé ženě v Brtnické ulici, domnívají se, že má na svědomí více takových případů. Vyzývají proto další poškozené, aby kontaktovali tísňovou linku nebo policisty z místního oddělení v Letňanech a případy nahlásili.

por. Bc. Jana Rösslerová tisková mluvčí PČR FOTO: PČR