Odcizené osobní automobily sloužily zlodějům především při cestách za lupem. Jakmile je auto omrzelo nebo měli pocit, že jsou v něm už moc nápadní, vyměnili je. Samozřejmostí byla výměna registračních značek za odcizené. Bez výrazného poškození dokázali odcizit VW Golf či Škodu Octavii první řady. Při domovních prohlídkách pak u nich byly zajištěny speciální prostředky na otevření a zprovoznění auta. Nepotřebné auto nechali odstavené kdekoliv.

Se vstupem do vytipovaného vozidla si zloději nedělali žádné zvláštní starosti. Jednoduše poničili některé z oken a z auta brali vše, co později jednoduše pod rukou prodali. Kradli především elektroniku, jako navigace, mobilní telefony, autorádia, často i střední panely s navigací a dalšími přístroji. Nepohrdli ani elektrickým nářadím a náčiním pro řemeslníky. Kriminalisté během vyšetřování zjistili, že během jediné noci dokázali v Blažovicích a okolí vykrást osm osobních automobilů. Zatímní vyšetřování prozradilo, že jen jednou odcizili jiný dopravní prostředek. Na konci dubna jím byl v Ořechově legendární Velorex. Kriminalisté se právem domnívají, že tak činili na zakázku. Vozidlo totiž obratem prodali. Policistům se ale veterána podařilo u nového majitele vypátrat a zajistit.

Krádeže na benzínkách či v obchodech měly prakticky stejný scénář jako vloupání do aut. Zloději jednoduše kamenem nebo třeba kusem betonu, poničili okno, tím se dostali dovnitř a odnesli cigarety, alkohol a další zboží. Během pár desítek vteřin byli pryč. V jednom z případů celkem nesmyslně odcizili před odchodem ve Znojmě košík s denním tiskem. Na benzínku ve Vyškově se po dvou dnech, kdy už majitel poničené okno a vybavení nechal opravit, vrátili a novu je poničili. Doplněné zboží bylo znovu zajímavou kořistí.

Na konci dubna pak kriminalisté získali dostatek poznatků a informací, které vedly k vypátrání zlodějů. Oba pak zadrželi přímo při činu na zlodějské výpravě.

Zatím se podařilo oběma mužům prokázat šedesát případů se škodou více než dva milióny korun. Oba muži jsou nyní ve vazbě a jsou stíháni pro krádež, poškození cizí věci, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Starší z dvojice pak navíc pro násilí proti úřední osobě a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

por. Bohumil Malášek tiskový mluvčí PČR FOTO: PČR