Odstřelovači zastupující policii byli ze zásahových jednotek Královéhradeckého, Středočeského, Ústeckého, Moravskoslezského, Jihomoravského kraje, a také zástupci cizinecké policie z Mošnova, Ruzyně, Brna – Tuřan. Nechyběli ani odstřelovači Hradní stráže.Na šesti stanovištích ve vojenském prostoru se od brzkých ranních hodin soustředili na svou střelbu. Před každým stanovištěm vždy proběhla krátká, ale velmi přesná instruktáž. Zde se závodníci dozvěděli, co je v nejbližších minutách čeká. Mezinárodním odstřelovačům veškeré instrukce překládaly trpělivě přítomné tlumočnice. Jednou z velmi náročných disciplín byla střelba na dlouhou vzdálenost 675 metrů.

Velmi zajímavou disciplínou byla noční střelba. Tuto velmi specifickou disciplínu si nenechal ujít zástupce policejního prezidia plk. doc. HRINKO Martin, ředitel Ředitelství služby pořádkové policie, který se přijel na výkony více než stovky nejlepší sniperů podívat. Udržet naprostou koncentraci je velmi důležité. Na některých stanovištích leží na palebné čáře i několik desítek odstřelovačů a čekají na pokyn svého kolegy. Odstřelovači pracují v týmu dvou a musí se na sebe stoprocentně spolehnout. Tato podmínka je důležitá nejen při závodech, ale zejména v reálných situacích. Střelba je velmi specifická a na záchranu lidského života je jen jeden pokus. Jeden výstřel jeden zásah.

V soutěži na rozdíl od reálné situace minout o centimetr znamená jen ztrátu bodů. V praxi to může znamenat smrt rukojmího nebo naprosto nevinné osoby. Je mnoho faktorů, které ovlivňují samotnou přesnou střelbu. Rozhoduje teplota, déšť, vítr, ale i nadmořská výška. Závodníci byli často vidět s nejrůznějšími poznámkovými bloky, které skrývaly ty nejtajnější výpočty. Různými způsoby sniper kontroloval směr větru, aby dokázal zamířit co nejpřesněji. Letošní počasí bylo velmi různorodé a silný déšť a vítr prověřili kvalitu závodníků.

Slavnostního vyhodnocovacího večera se zúčastnili zástupci policie i armády. Vedoucí oddělení vzdělávání Policejního prezidia ČR plk. RNDr. Jiřina HOFMANOVÁ, Ph.D., poděkovala všem odstřelovačům za jejich účast v soutěži a pozvala je na další ročník. Poděkování patřilo také všem, kteří s velkým nasazením závod připravovali a také rozhodčím, kteří trpělivě závod sledovali a vyhodnocovali. Předávání cen těm nejlepším se zúčastnili také zástupci armády, mjr. Dalibor SPÁČIL, zástupce velitele 74. lehkého motorizovaného praporu, mjr. Milan BIELAK, velitel Střediska obsluh výcvikového zařízení.

Ceny věnovaly významné domácí i zahraniční firmy zabývající se výrobou optických zařízení.

Vítězové jednotlivých policejních kategorií Putovní pohár policejního prezidenta získal: 1. místo Odstřelovač zásahové jednotky Středočeského kraje

Nejlepším odstřelovačem na dlouhou vzdálenost 675 metrů se stal: 1. místo Člen Vojenské policie Olomouc

Kategorii nejlepší jednotlivci Policie České republiky: 1. místo : odstřelovač zásahové jednotky Středočeského kraje 2. místo odstřelovač Zásahové jednotky Středočeského kraje 3. místo odstřelovač Zásahové jednotky Středočeského kraje

Kategorie nejlepší dvojice Policie České republiky 1. místo odstřelovači zásahové jednotky Středočeského kraje 2. místo odstřelovači Zásahové jednotky Středočeského kraje 3. místo Odstřelovači Zásahové jednotky hlavního města Prahy

Existují minimálně tři zřetelné vyhraněné kategorie střelců, pro které se v češtině pojem sniper používá. Pouze ve dvou případech (vojenský odstřelovač a policejní odstřelovač) to ale má odborné opodstatnění. Odstřelovač je člověk, který má za úkol poté, co dostane rozkaz, zdálky zranit nebo usmrtit člověka.

Policejní odstřelovač Policejní odstřelovač (ang. marksman, přesný střelec) je policista se speciálním výcvikem pro přesnou střelbu se zvláštním zřetelem na likvidaci sebevražedných atentátníků či únosců držících rukojmí.

Vojenský odstřelovač Vojenský odstřelovač (ang. sniper, také pravý odstřelovač) je voják s kompletním speciálním odstřelovačským výcvikem. Působí zpravidla ve dvojici (výjimečně samostatně). Zaměřuje se na maskování a skryté působení. Zpravidla nestřílí z jednoho místa více než dvakrát, obvykle se přemísťuje, aby nebyl odhalen. Špičkový odstřelovač dokáže za vhodných podmínek a s patřičným vybavením spolehlivě zabít na vzdálenost až dvou kilometrů.

Policejní odstřelovač versus vojenský odstřelovač Rozdíl mezi prací policejního a vojenského snipera je obrovský. Nejenom v tom, že vojenský se pohybuje hlavně v přírodním terénu a policejní převážně ve městě, ale i ve způsobu střelby. Každý z nich má jiný cíl. Vojenský odstřelovač je školen na vzdálenost kolem 1000 metrů a dobrý zásah je ten, který vyřadí protivníka z boje. Naopak policejní odstřelovač trénuje vzdálenosti nepřesahující 700 metrů, ovšem musí být schopen trefit cíl s přesností na milimetry. Policejní odstřelovači totiž zasahují převážně v situacích, kdy zločinec drží rukojmí, a zásah ho tedy musí vyřadit okamžitě. Tak, aby nebyl schopen třeba zmáčknout spoušť u hlavy rukojmího.

Optika a pevná ruka snipera Rozdílnému přístupu vojenských a policejních odstřelovačů odpovídají i zbraně a hlavně optika, kterou používají. Policejní odstřelovači používají monstrózní optiky, které jsou těžké. Pro vojenské odstřelovače tedy nepoužitelné. Pro přesnost zásahu ovšem není tím nejdůležitějším optika, ani použitá zbraň. Nejdůležitější je lidské oko a mozek. Soustředění musí být maximální. Každá chyba, jak neopatrný pohyb, nepřesný výstřel, nebo třeba obyčejné zakašlání, může odstřelovače stát život.

Sniper potřebuje obrovskou trpělivost Nejdůležitější pro odstřelovače je samozřejmě muška, ale bez schopnosti splynout s prostředím, umění stát se neviditelným a hlavně bez trpělivosti, to nejde. Stejně jako další členové elitních policejních a vojenských jednotek si odstřelovači a snipeři velice pečlivě chrání své soukromí. Není se co divit. Jejich život i život jejich rodin je při odhalení v ohrožení. O odstřelovačích se údajně nikdy nemůžeme dovědět. Jejich utajení je totiž absolutní.

mjr. Bc. Štěpánka Zatloukalová tisková mluvčí PČR FOTO: PČR