Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klučík (†3) v Číně zemřel kvůli lockdownu. Tátu s nemocným dítětem nechtěli pustit z domu

Autor: ČTK - 
3. listopadu 2022
13:10

Čínské úřady se dnes omluvily za smrt tříletého dítěte, k němuž se kvůli přísným protikoronavirovým opatřením nedostali včas zdravotníci. Chlapec v úterý zemřel na severu země na otravu oxidem uhelnatým a jeho otec řekl, že je za to nepřímo odpovědná čínská politika nulové tolerance vůči epidemii. Navzdory ní úřady nyní registrují nejvíc případů covidu-19 za dva a půl měsíce.

Očekávalo se, že vláda přísné uzávěry zmírní, protože mají dopad na podniky i konzumenty. Analytici banky Nomura ale podle agentury Reuters varovali před přehnaným optimismem. „Skutečné zmírnění“ se dá očekávat až po březnu. Podle jejich odhadů se nyní uzávěra týká lidí vytvářejících desetinu čínského hrubého domácího produktu.

Případ mrtvého hocha z provincie Kan-su vyvolal velké rozhořčení mezi uživateli sociálních sítí. Otec Tchuo Š'-lej řekl v telefonátu s Reuters, že si myslí, že byl jeho syn nepřímo zavražděn. Bydlí v provinčním středisku Lan-čou, kde platí uzávěra několik měsíců. V úterý v poledne jeho žena upadla, když byla omámená zplodinami plynu při vaření. Tchuo si všiml, že dobře není ani synovi Wen Süanovi. Snažil se zavolat pohotovost nebo policii, ale nedovolal se.

16:05
5. 5. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, kterou jste více než tři roky našemu online přenosu věnovali. Vše, co se týká covidu a jeho dopadu na zdraví, budeme dál sledovat v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

15:50
5. 5. 2023
!

Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodla Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvyšší stupeň pandemické pohotovosti platil od 30. ledna 2020. Konkrétní dopady rozhodnutí nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA.

12:57
5. 5. 2023

Jihlavská zoologická zahrada brzo předá do Francie k dalšímu chovu tygřici sumaterskou. V zoo se před pěti lety narodila dvě mláďata tygrů sumaterských, první mladá samice našla po dvou letech nový domov v zoo v německém Krefeldu. O něco dřív měla opustit Jihlavu i druhá samice, jednání o transportech zvířat ale komplikovala epidemie covidu-19, řekla dnes ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zoologické zahrady.

Zobrazit celý online

Po půl hodině se synův stav zhoršil a resuscitace pomohla pouze na chvíli. Vyběhl se synem ke vchodu do obytného objektu, ale ostraha mu sdělila, že ho nemůže pustit ven. Doporučila mu zavolat místní úřady nebo sanitku.

Otec byl ale zoufalý, zábranou se prodral a lidé v blízkosti mu pomohli zavolat taxi. V nemocnici už lékaři dítě nezachránili.

„Nikdo nám nepomohl, personál nereagoval a neřešil problém, pak jsme narazili na další hlídku. Tyto události jsou příčinou smrti mého dítěte,“ řekl otec.

Místní policie dnes vydala přesný popis události a rodičům vyjádřila upřímnou soustrast. „Přijímáme kritiku a budeme se snažit, aby se takové incidenty neopakovaly,“ uvedla policie v prohlášení.

Uzávěra se podílela na podobných tragických případech i v minulosti. V říjnu Číňany pobouřilo úmrtí 14leté dívky, které se v karanténě nedostalo zdravotní péče. V lednu potratila žena před nemocnicí, která ji odmítla přijmout kvůli tomu, že nedokázala předložit platný test na koronavirus.

Video  Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají. 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa