Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hnisavá meningitida a křeče: Nová studie šokuje závažnými potížemi dětí po covidu

Autor: ula - 
19. srpna 2022
05:00

Děti, které musely být hospitalizované kvůli covidu-19, mohou mít neurologické potíže. Upozornila na to studie, vydaná v časopise od Americké pediatrické akademie. Lékaři zkoumali 15 tisíc hospitalizovaných dětí v průběhu dvou let a upozorňují, že neurologické komplikace mohou dítěti zcela změnit život. U dětí ve věku dvou měsíců až 18 let se objevily např. narušení mozkových funkcí, meningitida, křeče, nebo i encefalitida.

Ani dětem se nevyhýbá covidová nákaza, byť nepatří mezi nejohroženější skupinu během pandemie covidu-19.

„Zjistili jsme, že neurologické komplikace jsou relativně časté a vyskytují se asi u 8 % dětí hospitalizovaných s covidem-19,“ řekl James Antoon, odborný asistent pediatrie v Monroe Carell. „Komplikace jsou téměř rovnoměrně spojeny s horšími zdravotními výsledky a mohou to být stavy, které změní život,“ upozornil.

Antoon, jeden z autorů studie, poznamenal, že neurologické potíže u dětí byly hlášeny v době, kdy se objevila varianta omikron, ale lékaři se zaměřili spíše na komplikace u dospělých pacientů.

Studia se zaměřila na 15 tisíc děti vě věku 2 měsíce až 18 let, které byly hospitalizovány s covidem-18 v 52 nemonicnicích po celých Spojených státech.

Křeče i meningitida

U dětí se objevila např. encefalopatie (označení pro narušení mozkových funkcí, které je důsledkem selhávání jater), encefalitida, nehnisavá (aseptická) a hnisavá meningitida, febrilní křeče (záchvaty s horečkou, které postihují především malé děti), nefebrilní křeče, mozkový absces (hnisavé ložisko přímo v mozkové tkáni), Reyeův syndrom (nemoc, postihující orgány celého těla, největší, leckdy až smrtelný dopad má na játra a mozek) a mozkový infarkt. S tím je spojené vyšší riziko hospitalizace na jednotkách intenzivní péče, úmrtnost v nemocnici a také vyšší náklady za nemocniční péči ve srovnávní s péči u pacientů bez neurologických potíží.

Na covid-19 umíraly děti i v Česku

V dubnu 2022 bylo podle studie hlášeno více než 13 milionů případů covidu-19 u dětí a dospívajících ve Spojených státech.

V Česku podle statistik podlehlo covidu-19 k únoru letošního roku 8 dětí. První dítě, které bylo mladší 15 let a zemřelo v souvislosti s nákazou koronavirem, byla v únoru 2021 osmiletá holčička z Plzeňského kraje.

„Jak jsme zjistili v naší studii, komplikace související s covidem-19 mohou mít významný dopad na životy dětí. Se vznikem nových vysoce nakažlivých variant roste počet ohrožených pacientů,“ varuje Antoon a dodává, že nejlepším způsobem, jak těmto komplikacím předejít, je očkování dětí a také nošení roušek v přeplněných a uzavřených místech. Zároveň se doporučuje, abyste zůstali v izolaci, pokud se cítíte nemocní. Pokud nechcete očkovat své děti, měli byste očkovat aspoň příbuzné a nejbližší okolí dětí.

Video  Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa