Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Válek po výbuchu v Senátu promluvil: Bez pandemického zákona nouzový stav na dva týdny

Autor: ČTK - 
11. února 2022
17:28

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předpokládá, že Sněmovna senátní veto novely pandemického zákona přehlasuje. V opačném případě vládu požádá na 14 dní o nouzový stav. Před novináři dnes zopakoval, že je potřeba pro zachování opatření ve zdravotnických zařízeních a pobytových sociálních službách, která mají před nákazou chránit seniory. Válek také připustil, že vláda i on schvalování novely v Senátu podcenili.

Upravit zákon podle námitek senátorů nebo jen prodloužit platnost jeho současného znění i po 28. únoru podle Válka v podstatě nejde. „Pandemický zákon vedl k tomu, že byla vydávána opatření v rozporu se zákonem,“ řekl ministr. Novelizace podle něj jen zákon uvedla do souladu s výtkami správních soudů. „Nemůžu chtít prodloužit platnost zákona, o kterém vím, že je špatný, a podle kterého by byla vydávána opatření, která by nebyla v souladu se zákonem,“ řekl.

Některé námitky senátorů ministr nechápe, například zasílání rozhodnutí hygieny o karanténě v SMS už funguje rok a půl, novela zákona to jen dává do souladu s legislativou. S odškodněním původní pandemický zákon nepočítal vůbec.

„Člověk nabyde dojmu, že už každý ten zákon viděl a přesně ví, co tam je,“ uvedl s tím, že zákon byl vlastně dvakrát v připomínkovém řízení. Poprvé ho 15. prosince předložil tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), znovu pak Válek. „Asi byla chyba, že jsme nedostatečně vysvětlovali senátorům, že se tam neskrývá žádné nebezpečí pro občany, že tam není nic, co tam hledají. Tam vlastně nic nového není,“ dodal. Komunikace podle něj měla být lepší.

Už při projednávání v Senátu hájil pandemický zákon nutností chránit seniory. „My musíme hlídat domovy důchodců, dostávat z nich každý den data a testovat zaměstnance, abychom mohli sledovat situaci v každém domově důchodců. Totéž se týká zdravotnických zařízení,“ vysvětlil.

Toto mimořádné opatření bude podle něj potřeba ještě první dva týdny v březnu, ale pro jeho vydání je třeba buď pandemický zákon, nebo nouzový stav. Předpokládá, že pro toto jedno opatření by vláda vyhlásila nouzový stav, pokud by Sněmovnou novela neprošla.

Opatření podle pandemického zákona podle něj také umožňují, aby si lidé mohli stahovat z centrální databáze své covidové certifikáty, které pak zobrazí například mobilní aplikace Tečka. „Bude trvat nějakou dobu, než se vytvoří nová opatření, aby laboratoře a další, třeba ti očkující, posílali do té Tečky ty informace,“ řekl ve čtvrtek v Senátu. Laboratoře podle něj mají povinnost hlásit jen pozitivní výsledky, negativní zadávají do systému podle mimořádného opatření navázaného na pandemický zákon. Negativní testy ale lidé potřebují například pro prokázání při cestování. Na testovacím místě by mohli dostat papírové potvrzení, neexistovala by ale jejich centralizovaná databáze. Podobně je to podle něj i s potvrzeními o očkování.

Novelu horní komora zamítla hlasy 32 z 61 přítomných senátorů. Senátoři nejprve hlasovali o schválení, které neprošlo o jediný hlas. V Senátu mají většinu strany vládní koalice, jejich zákonodárci ale hlasovali na rozdíl od Sněmovny nejednotně.

Většina mimořádných opatření vydávaných podle takzvaného pandemického zákona, přesněji zákona o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19, skončí dříve než na konci února, kdy by skončil tento zákon, pokud by se ho nepodařilo novelizovat. Ve stavu pandemické nouze, kterou zákon umožňuje, bylo nařízeno například plošné testování ve školách nebo zaměstnání a početně omezena účast na hromadných akcích. Umožnil také pracovní karanténu nebo pravidla testování pro návštěvy ve zdravotnických zařízeních a pobytových zařízeních sociální péče.

Další platná protiepidemická opatření vycházejí ze zákona o ochraně veřejného zdraví. Podle něj bylo zavedeno nošení ochrany dýchacích cest nebo povinnost pořadatelů hlásit hromadné akce nad 1000 účastníků hygienickým stanicím. Ve zdravotnictví umožnil používání elektronických žádanek nebo fungování online dispečinku lůžkové péče, pro laboratoře a nemocnice zavedl povinnost hlásit data o pozitivně testovaných do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN). Upravuje také povinnost cestujících při vstupu do země a kontroly na letištích.

Video  Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek o nutnosti třetí posilující dávky vakcíny proti covid-19.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

zada ( 12. února 2022 16:04 )

A jak mi Válku vysvětlíte tohle!!!!! HNUS!!!! Děláte z nás idioty, ale tose týká i Babiše! Jste jedna banda!
aero­net.cz­/new­s/skan­dalni-manipulace-se-statistikami-ockovanych-a-neockovanych-na-jip-v-ceskych-nemocnicich-odhalil-ctenar-aeronetu-ktery-se-rozhodl-pravidelne-sledovat-a-zaznamenavat-statistiky-pacientu/

zada ( 12. února 2022 16:01 )

ane Válek i vládo,senáte i parlamente... vám nejde o zdraví lidí ani seniorů, vám jde o to, aby se občané nemohli bouřit, demostrovat proti vám politikům. prostě potřebujete zákona, kterým budete "umravňovat" všechny, kteří se vzpouzejí ty vašeho ho.vadiny akceptovat. Moc vám zakalila rozum!!!! Fašismus jak vyšitý...dějiny jasně ukazujjím, že takhle začal Hitler!!!! Ale nezapomeňte jak skončil! Protože všechno má svůj čas! A prot tuhle lumpárnu jsme klíči nezvonili! Politici, neříká se marně přej a bude ti přáno...vy nám nechcte dopřátu už vůbec nic! A hlavně už vůbec ne svobodu, protože se bojíte o koryta. Amík vám šlape na prsty a vy jen kvičíte a vymýšlíte vše prioti vlastním občanům co vás živí!!!Fuj!

gnr54 ( 12. února 2022 15:23 )

Celou vládu zavřít do izolace, jinak napáchá ještě více škod!!!!!

hejhej ( 12. února 2022 14:16 )

bullshit: Fiala registrovaný jako agent Stb od 11.11.1982 krycí jméno Fialka

žanyn ( 12. února 2022 14:05 )

Inu - nouzový stav je legální a ústavní. To se o pandemickém zákoně dle některých právníků říci nedá...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa