Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Centra ve velkém falšují očkovací certifikáty. Potvrzení o vakcinaci chodí i zesnulým

Autor: tsv - 
2. února 2022
21:00

Indičtí zdravotníci promluvili o masovém podvodu a falšování očkovacích certifikátů. Místní očkovací centra se kvůli zvedajícím se nárokům vlády ocitla pod enormním tlakem, potvrzení o aplikaci obou dávek vakcíny tak posílají neočkovaným i zesnulým lidem. Vyšší úředníci fyzicky napadají zdravotníky, kteří nesplňují předem nastavené kvóty, a reálná proočkovanost by mohla být až o 60 procent nižší, než kolik hlásí ministerstvo.

Podle oficiálních statistik se v Indii podařilo naočkovat oběma dávkami bezmála 75 procent obyvatel, zdejší zdravotníci ale tvrdí něco úplně jiného. Pro server Guardian přiznali, že 20 až 35 procent „plně očkovaných“ lidí z měst dostalo dávku jen jednu, nebo dokonce žádnou. Ještě hůř se situace jeví na vesnicích, kde se zfalšovaným certifikátem ohání 40 až 60 procent „plně očkovaných“.

Situace vygradovala na konci loňského roku. Vláda chtěla do 31. prosince stihnout naočkovat všechny lidi v Indii, což se (jak se dalo očekávat) nepodařilo. Na zdravotníky a očkovací centra je ale od té doby kladen nátlak jako nikdy dřív. Místní zdravotní systém dlouhodobě strádá, chybí mu finanční prostředky i zásoby potřebné k provozu nemocnic, zdravotníci pracují dlouhé hodiny za minimální plat a ještě před nástupem pandemie sotva stíhali pečovat o své početné pacienty. Hrdinové dnešní doby se teď místo pochval a díků stali terčem výhrůžek a fyzických trestů ze stran svých nadřízených.

Chceš padák, nebo facku?

Ti, kteří nesplní stanovené očkovací kvóty, buď dostanou padáka, nebo jim nepřijde výplata. Tedy to aspoň zdravotníci slýchají na pravidelných schůzích s vyššími úředníky. „Jednou jsem dostal facku na mítinku s krajským úředníkem, který nebyl spokojený s počtem vakcín, které jsme podali,“ řekl 45letý zdravotník z Biharu. „Potom si mě znovu zavolal a omluvil se mi. Řekl, že na něj tlačí státní tajemník.“

SMS zprávy s kódem, jenž má přijít na mobil všem plně očkovaným Indům, proto chodí nejen neočkovaným, ale i zesnulým lidem. „Snadná cesta, jak se z té situace dostat, je registrovat lidi za každou cenu. Je to méně hektické a úřady mají radost,“ řekla novinářům zdravotnice Wahida. Lidé registrovaní na očkování dostanou svůj certifikát, ať už se pro dávku dostaví, nebo ne.

„Není to žádná technická chyba,“ řekl k smskám s kódem zdravotník Aditya. „Problém leží v tom bezprecedentním nátlaku, abychom zvedli počty očkovaných.“ Vakcinační statusy jednotlivců se ukládají do vládního systému CoWIN, který je uznávaný mezinárodně a na základě kterého pak okolní státy dovolují turistům překračovat hranice. Včetně zemí, které vpouští výhradně jen ty plně očkované.

„Bylo to jako krutý vtip.“

Někteří zfalšovaného certifikátu využijí rádi. Stále se mezi lidmi najde mnoho těch, kteří se očkovat nechtějí, vakcíně se plánují vyhnout za každou cenu, ale cestovat hodlají dál. Hodně místních přitom o posílení imunity stojí, a jakmile jim přijde zfalšovaný certifikát, svou druhou dávku už dostat nemohou.

To se stalo například 21letému Manishi Kumarovi, který byl zrovna na cestě do očkovacího centra se svou o sedm let starší sestrou Pujou. Ještě než tam stihli dorazit, Puje přišla SMS zpráva s kódem očkovacího certifikátu. Na místo dojeli o hodinu později a zdravotníkům vyhrožovali soudním řízením, pokud je oba okamžitě nenaočkují. Pracovníci se omluvili za „technickou chybu“ a oběma vakcínu podali.

Stejná situace ale Manishe potkala, když si měl dojet pro druhou dávku spolu se svým otcem. „Chci nějakou ochranu proti covidu, ale jak teď s otcem dostaneme další dávku?“ svěřil se novinářům. Šanci na očkování nedostal ani otec 32letého ajťáka Kaprela Hari. V den, kdy se měl v centru nechat naočkovat, měl příliš práce na poli a svůj termín nestihl. SMS kód mu ale přišel i tak.

„Nejbližší očkovací centrum otevíralo v 11 a zavíralo v jednu odpoledne a nebylo možné, abych tam svého otce stihl odvézt,“ řekl Kaprela. Když se snažil situaci vyřešit s místním úřadem, bylo mu sděleno, že „jeho otec měl přijít včas“ a byla to tedy jeho zodpovědnost.

Ránu pod pás dostal vdovec Uday Bir Singh, kterému na telefon přišel SMS kód pro jeho zesnulou manželku. Ta loni podlehla těžkému covidu. „Bylo to jako krutý vtip,“ vzpomínala dcera Akanksha. „Jak by asi moje matka mohla být naočkovaná v lednu 2022, když zemřela v květnu 2021? Byli jsme zdevastovaní a netušili jsme, jak se to stalo.“

Video  Konec covidu v Česku: Konvalinkův optimistický scénář o letošním podzimu a účinných lécích  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bafy81 ( 3. února 2022 04:19 )

Však se podvádí i u nás 😁

bafy81 ( 3. února 2022 04:18 )

Krásně jste se představil 😁 Těší mne ovečko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa