Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prymula o nástupu omikronu v Česku: Deltu jsme zvládli, do Vánoc bude klid, ale leden...

Autor: ČTK, Michaela Kalkusová - 
21. prosince 2021
13:15

Počty nových případů covidu u nás klesají už třetí týden. Šlo to i bez zavřených obchodů, restaurací a škol. Jak je to možné? Příznivý vývoj podle expertů utne varianta omikron.

Obchody plné zákazníků, restaurace jedou, i když jen do 22 hodin, děti chodí do školy a omezení pohybu vláda nenařídila, přesto počty případů klesají. Předcházející vlna epidemie zvýšila počty lidí, kteří nemoc prodělali, miliony dalších se nechaly očkovat. Obojí zvýšilo ochranu před nákazou.

Podle výzkumu Život během pandemie na konci listopadu mělo imunizaci proti covidu 65 procent lidí. Dalších 18 procent mělo částečnou ochranu, třeba první dávku očkování. „Už začátkem prosince se začal počet lidí s očkováním či proděláním v posledních šesti měsících blížit letnímu maximu,“ uvedl k tomu sociolog Daniel Prokop. Co ale s příznivým vývojem udělá varianta omikron?

Prymula varuje: Omikron umí obejít i očkování

„Jsme v sestupné fázi, která ukazuje, že variantu delta se podařilo zvládnout. Do Vánoc nedojde k tomu, že bychom šli nahoru,“ řekl Blesku epidemiolog Roman Prymula.

Scénáře ze zahraničí však ukazují, že nástup omikronu může být velmi rychlý. Sešlosti rodin a přátel tomu mohou velmi napomoci. Křivky epidemiologických statistik by podle Prymuly mohla mutace poslat na dosud nejvyšší hodnoty. „Ta varianta dokáže obcházet imunitu navozenou jak proběhlým onemocněním, tak vakcinací,“ pokračoval epidemiolog. Dodal, že k jejímu masivnímu rozšíření by u nás mohlo dojít během první poloviny ledna.

Nárůst 500 % za týden

Rychlost šíření mutace omikron je extrémní. Státní zdravotní ústav (SZÚ) uvedl, že k 17. prosinci bylo ve světě potvrzeno 7697 případů varianty omikron. Jde o zhruba 500% nárůst oproti minulému týdnu. A pozor, »pouze« 1247 nákaz pochází z Jihoafrické republiky, tedy regionu, odkud se mutace začala šířit, a 5243 z Evropy.

Důležité je vědět, že podrobně, aby se určila přesná mutace, se zkoumá jen část vzorků, v Česku 10 procent. Podle odborníků by podíl měl urychleně stoupnout na 30 procent. „Vzhledem ke komunitním nálezům varianty omikron lze předpokládat její skryté šíření a je tedy nutné zachovávat veškerá opatření ke snížení přenosu v komunitě,“ zdůraznila Helena Jiřinová ze SZÚ.

Chrání až třetí dávka

Data ze zahraničí ukazují, že očkování či prodělání covidu na omikron účinkuje asi z 20 procent. „To, co zatím funguje, je trojdávkové schéma, kde ta účinnost by se mohla pohybovat na 70 až 75 procentech,“ řekl Roman Prymula.

Vakcinování třemi dávkami by zároveň mělo poskytnout ochranu před těžkým průběhem nemoci.

Video  Prymula v Blesku: Epidemiolog poradil čtenářům s vakcínami a školy by před Vánoci zavřel  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 22. prosince 2021 18:07 )

místo zdravého životního stylu se propaguje vakcína , ale pravdu má že s omicronem si původní vakcína rozumět nebude.

provokaterka ( 22. prosince 2021 06:44 )

Máme tu přece předem nachystanou univerzální vakcínu.

Zorka ( 21. prosince 2021 21:27 )

Jděte už do prd..le.s tím strašením lidí!!!

jarby ( 21. prosince 2021 20:44 )

jarby ( 21. prosince 2021 20:43 )

Už toho Bambulu nechte někde v zapomnění. Strašení už bylo dost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa