Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Válek promluvil o prodloužení nouzového stavu. Svrčinová varuje před omikronem

Autor: ČTK - 
16. prosince 2021
20:28

Nová vláda musí v pátek na svém prvním zasedání rozhodnout, zda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. České televizi (ČT) to řekl kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Jak bude rozhodnutí vypadat, nechtěl předjímat. Nynější nouzový stav vyhlášený kvůli epidemii koronaviru má skončit 25. prosince. Bez jeho prodloužení by přestala platit některá opatření proti šíření nákazy.

Kabinet koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s koalicí Pirátů a STAN poprvé zasedne v pátek odpoledne poté, co jeho členy jmenuje prezident Miloš Zeman. „Zítra (v pátek) na vládě se musíme dohodnout a jasně rozhodnout, to je jednoznačné, tam není od toho jak ustoupit,“ řekl v ČT Válek. „Nebudu předjímat. Tak, jak se dohodneme na vládě, tak to bude,“ dodal.

Vláda ANO a ČSSD v demisi vyhlásila nouzový stav kvůli vývoji epidemie 25. listopadu s účinností od půlnoci na 30 dní. Pokud nový kabinet Sněmovnu o prodloužení požádá, museli by poslanci návrh projednat během příštího týdne.

Na nouzový stav je navázané mimo jiné omezení otevírací doby v restauracích a nočních klubech nebo zákaz pořádání vánočních trhů. Předseda Pirátů a budoucí ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš i šéf lidovců a budoucí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ČT řekli, že zásadní pro rozhodování o nouzovém stavu bude doporučení od Válka a jeho odborného týmu.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová bude navrhovat prodloužení nouzového stavu, uvedla ČT. Ve vyjádření pro televizi Svrčinová zmínila rizika spojená s koronavirovou variantou omikron.

Vláda může nouzový stav vyhlásit na 30 dní, jak to udělala končící vláda Andreje Babiše (ANO), pro prodloužení už je nutný souhlas Sněmovny. Nová vládní koalice pěti stran má ve Sněmovně většinu 108 poslanců.

Žádosti končící menšinové vlády ANO a ČSSD o prodloužení nouzového stavu při předchozích vlnách epidemie provázela většinou kritika stran, které vytvoří budoucí kabinet. Z iniciativy opozice se kvůli tomu začátkem roku sněmovní strany shodly na podobě pandemického zákona, který umožňuje řadu opatření proti covidu-19 provádět bez nouzového stavu. Strany se nyní shodují na nutnosti prodloužení účinnosti předpisu i po konci února, ale i na tom, že potřebuje úpravy.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni 12. března, podruhé loni 5. října. Ve druhém případě po několika prodlouženích platil do 11. dubna. Před vyhlášením nynějšího nouzového stavu platily oba předchozí dohromady 254 dní.

Video  Prymula v Blesku: Epidemiolog poradil čtenářům s vakcínami a školy by před Vánoci zavřel  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zdenek ( 19. prosince 2021 00:00 )

a dal, stale si bereme do ust Velkou Britanii a data jsou jasna
Anglie je lepsi nez Cesko .....

Anglie - People tested positive
Latest data provided on 18 December 2021

Daily
90,418 ........ 7denni incidence je 587 !!!!

a Cesko ma 7denni 671 !!!!

v Anglii umira 125 lidi a v Cesku 103

jenomzeeeeeeeee Cechu je 10,7 milionu obcanu, ale ve Velke Britanii zije 66,22 milionu !!!!!


fakt je zapotrebi si nejdrive zamest TO MEGA LEJNO pred Ceskym prahem

Zdenek ( 18. prosince 2021 23:48 )

jinak mega-forrrrr - Chřipka vymizela. České laboratoře nezaznamenaly v sezoně ani jeden případ !!

V České republice v rámci sítě laboratoří spolupracujících s Národní referenční laboratoří pro chřipku a nechřipkové respirační viry nebyl v sezoně 2020 až 2021 zaznamenán jediný pozitivní záchyt viru chřipky," uvádí se ve zprávě, kterou vypracovala vedoucí laboratoře Helena Jiřincová a Jan Kynčl z oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.


V sezoně na přelomu let 2018 a 2019 vyhledalo v Česku praktického lékaře s akutní respirační infekcí a chřipkou 996.000 lidí. Z toho 625 muselo být hospitalizováno na jednotce intenzivní péče a 195 z nich zemřelo.

!!! Lékaři odhadují, že každoročně s chřipkou souvisí zhruba 1500 až 2000 úmrtí. !!!

Zdenek ( 18. prosince 2021 23:42 )

a jede dal - zase STRASIT,STRASIT a znova STRASIT - O B L B O V A T ....

uz konecne misto "CHRIPKY" tu mame KOVID !!!!! a jako u chripky se kazdy rok upravovala vakcina podle odhadu , ktera vlastne chripka bude vic obtezovat obyvatelstvo na Svete - tak se michala vakcina "" JAK j e d n o d u c h e a proste .... Světová zdravotnická organizace [WHO] již definovala doporučení pro složení vakcín proti chřipce na chřipkovou sezónu 2020 až 2021. Složení vakcíny je určeno pro obyvatele severní polokoule a chrání proti čtyřem kmenům chřipky.

Obkladači Plzeň
Poradní skupina expertů Světové zdravotnické organizace každoročně doporučuje složení vakcín proti viru chřipky. Vychází přitom z globálního virologického sledování chřipky. Každý rok se totiž objevují nové kmeny tohoto viru, a proto se musí vakcíny s očkovací látkou každoročně upravovat. WHO letos doporučila kvadrivalentní vakcíny zajišťující ochranu proti čtyřem kmenům chřipky na bázi vaječných kultur. Doporučené složení je určeno pro chřipkovou sezónu 2020–2021 na severní polokouli. A to s následujícím složením:

Varianta kmene A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 [H1N1] pdm09
Varianta kmene A/Hong Kong/2671/2019 [H3N2],
Varianta kmene B/Wa­shin­gton/0­2/2019 [linie B/Victoria],
Varianta kmene B/Phuket/3073/2013 [linie B/Yamagata].

TAKZE TO BUDE i KOVIDU - taky jednoduce !!!!!!

žanyn ( 18. prosince 2021 18:37 )

Jen aby to nebylo budoucí zdůvodňování onoho sporného povinného očkování, které chtěli zrušit. Síla farmafirem je nadnárodní,. Takže se ukáže.....

žanyn ( 18. prosince 2021 18:35 )

U omikronu opět chytají kočku za ocas a ani to ne. Cestující z postižených zemí měli být všichni okamžitě testování na nákazu a v izolaci. Nestalo se. Tak ukazujte na pravé vinníky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa