Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Protesty, nedůvěra, povinné očkování: Evropské státy a jejich boj s pandemií covidu

Autor: Darina Jíchová - 
26. prosince 2021
17:14

Evropské státy se připravují na vlnu varianty omikron, přestože v některých zemích se zdá, že se epidemiologická situace zmírňuje, vědci před novou mutací, která se v listopadu objevila v Jihoafrické republice, varují. Například Londýn tento týden oznámil, že v britské metropoli je už omikron dominantní verzí covidu-19 a podle analytiků stanice CNN se situace v Evropě bude zhoršovat. Nemluvila však o epidemiologickém stavu, ale o napětí mezi lidmi a vládami.

„Přes měsíce snahy, mediální kampaně, debat s odborníky se nám nepodařilo přesvědčit naše občany, aby se jako celek nechali očkovat,“ to jsou slova bývalého rakouského kancléře Alexandera Schallenberga, když oznamoval, že se v Rakousku od února bude povinně očkovat proti covidu-19. Rakousko se tak stalo první evropskou zemí, která se rozhodla k tomuto kroku, zdá se, že Německo bude následovat.

Evropané a povinné očkování

Další evropské země včetně Česka zavádějí povinné očkování pro vybrané profese a věkové skupiny, proti omikronu se nadále chystají bojovat přísnými opatřeními, které však chtějí primárně cílit na neočkovanou část populace. „Evropa stojí před dvojí výzvou, zaprvé bojuje s přibývajícími počty nakažených a zadruhé se stagnující mírou proočkovanosti,“ komentovali analytici stanice CNN.

„Jeden ze tří Evropanů je stále neoočkovaný, i když Evropská unie vedla a vede silnou vakcinační kampaň,“ dodávají experti a vysvětlují, že v EU nejde ani tak o váhavost, ale o odpor lidí. „Čím přísnější jsou vládní nařízení, tím více se lidé brání,“ poukázali analytici CNN. Problémem je to, že jen 19 procent Evropanů považuje své vlády za věrohodné zdroje informací, co se vakcíny proti covidu-19 týče. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který v květnu 2021 provedl Eurobarometr. 

Zástupci CNN upozornili na to, že i před pandemií v Evropě panoval značný skepticismus v otázce očkování, což souvisí podle nich hlavně se vzestupem populistických politických stran. Během posledních dvou let mohli statistikové sledovat korelaci mezi populistickými stranami a nechutí lidí se očkovat. Momentálně se zdá, že evropské státy vyčerpaly všechny prostředky, jak lidé motivovat k očkování.

Lidé, kteří věří ve státní instituce, v podstatě nepotřebovali žádné přesvědčovací prostředky, stačily jim hrůzy pandemie. Nejproblémovější situace je v jihovýchodní Evropě, zde je nejnižší proočkovanost. Nejhůře je na tom Bulharsko, které hlásí, že plně očkováno je jen 26,6 procenta populace. Země si letos rovněž prošla politickou krizí, během jednoho roku se konaly troje parlamentní volby.

Protesty ve Francii

Problémy mají ale i země západní Evropy. Jednou z hlavních pořadatelek protestů proti restrikcím spojeným s covidem-19 a vakcinaci ve Francii je Sophie Tissierová. Podle ní pravidelné demonstrace daly vzniku nové politické síly, která je radikální, ale přesahuje tradiční politické spektrum. „Jako skupina chceme vytvořit občanskou opozici, fungujeme spíš jako hlídací pes stojící mimo svět politiky. Chceme upozorňovat na to, kdy už vláda nejedná v našem zájmu a nechrání naše práva,“ prohlásila Francouzka.

V srpnu takhle do ulic vyšlo přes 230 tisíc Francouzů poté, co vláda zavedla přísné kontroly covidových pasů. „Lidi to opravdu dopálilo a uvědomili si, že život, jaký žili, skončil, že už dál nebudou svobodní,“ řekla Tissierová. Od té doby demonstrace ve Francii polevily, důvodem je i to, že je nepodpořila žádná politická strana. Ve Francii je však jedna z nejvyšších proočkovaností v Evropě.

S protesty se potýkají i další země, několik jich proběhlo i v Česku. V mnoha státech se rozdělují názory na restrikce spojené s pandemií. „Politicky už to není mezi levicí a pravicí, ale mezi hlavními proudy a periférií,“ objasnil problematiku politolog Jean-Yves Camus. „Zapojují se spíše naprosté extrémy. Ta nejextrémnější okrajová uskupení hlásají: Covid je podvod, pandemie není, vládnoucí strany vám lžou. Je to konspirace,“ dodal Camus. S lítostí poznamenal, že se jim dostává čím dál větší pozornosti lidí.

WHO: Povinné očkování jako poslední možnost

Světová zdravotní organizace (WHO) vyzvala k opatrnosti v otázce povinného očkování, obávají se, že veřejnost ztratí zbytky důvěry ve vlády. Podle šéfa evropské sekce WHO Hanse Klugeho by povinná vakcinace měla být poslední možností, ke které se země uchýlí. Podle analytiků CNN je povinná vakcinace dvousečný meč, na jednu stranu nažene lidi do očkovacích center, na druhou stranu však může vyvolat ještě větší opozici než dosud a prohloubit „nedůvěru v systém“.

Video  Každý den jedno nové dítě na JIPce. Lékař z Motola popsal život ohrožující postcovidový syndrom PIMS  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 27. prosince 2021 07:39 )

"Určitě dojde po Silvestru k tomu, že bude o něco víc případů. Ale omikron je jako vzduch, je všude. Nelze se před ním schovat, nelze se před ním proočkovat a každý to chytne. Někdo bude mít rýmu, někdo kašel, někdo bohužel asi zemře, ale opatření tomu nezabrání. Můžeme se před omikronem maximálně schovat, ale pak vylezeme a stejně to přijde," dodal pro ŽivotvČesku.cz imunolog Jiří Šinkora.

Prema M ( 27. prosince 2021 00:02 )

4 dávka si už frčí v Izraeli. Jen bych podotknul že schválení vakcíny bylo loni v prosinci tedy za rok 4x a strašně to funguje

Prema M ( 26. prosince 2021 23:59 )

Kdepak omega, tou to nekončí pak totiž bude alfa omega a tam nebude stačit 8 dávek budete muset mít mix vakcín a od každé aspoň 2 dávky v rozestupy 14 dnů jinak vám přestane platit tečka protože ta bude taky na 14 dní.

MAMKA2316 ( 26. prosince 2021 19:22 )

REALITA !!KU­BEK,FL­EGR,P­RYMU­LA A DALŠI CO NÁS DO TOHO NUTÍ BY SE ASI MĚLI VĚŘEJNĚ OČKOVAT CO DVA TÝDNY NA VACLAVÁKU AŽ ZJISTIME S PŘEDSTIHEM ZDA TO NEBUDE NUTNÉ PRO VŠECHNY !!§Čtyři dávky ročně? Imunita proti omikronu klesá rychle, ukázal výzkum
25. prosince 2021 19:13
Nové údaje z Velké Británie odhalují, že ochrana proti koronavirové variantě omikron může už za deset týdnů po očkování vakcínou Pfizer klesnout až někam k 35 procentům. To podpořilo tlak na to, aby se lidé přeočkovávali již tři měsíce po předchozí dávce. A je vlastně jedno, zda má teprve první dvě dávky, či už třetí. Vždyť na pořadu dne je i čtvrtá.
Před očkovacími centry v Británii se tvoří fronty. Britský premiér Boris­...Fo­toga­leri­e20
Před očkovacími centry v Británii se tvoří fronty. Britský premiér Boris Johnson vyzval k očkování v reakci na šíření varianty omikron. (13. prosince 2021) | foto: Reuters

A po ní bude nejspíš pátá a pak další, pokud by se současná situace kolem omikronu nezměnila. To by znamenalo přechod na koloběh čtyř vakcín ročně, pokud by se nevynalezla nová, účinnější vakcína. Společnost může stát i před otázkou, zda očkovací kolotoč kvůli stále kratší účinnosti dává ještě smysl.


Je tu místo pro optimismus po zjištění, že nakažení omikronem, který vytlačuje původní deltu, vede častěji k méně závažným průběhům nemoci a tedy představuje i mnohem nižší riziko hospitalizace.

Byli byste ochotni chodit na očkování každé tři měsíce?
celkem hlasů: 20673
Ano
2071
Ne
18199
Nevím
403
Studií k tomu je několik. Ta nejoptimističtější, což je analýza britské agentury pro zdravotní bezpečnost, hovoří až o 70 procent nižší pravděpodobnosti, že člověk skončí v nemocnici. Je to ten samý výzkum, který také odhalil, že imunita po očkování proti novému kmeni slábne rychleji než proti deltě.

Lidé, kteří dostali dvě dávky od společnosti AstraZeneca a navíc posilovací dávku od společnosti Pfizer nebo Moderna, mají šedesátiprocentní ochranu proti omikronu po dobu dvou až tří týd

Jirik-ta ( 26. prosince 2021 17:42 )

Mutace Delta má to D asi od Děsně nebezpečná a nakažlivá. Žere hlavně Pražáky a vystupuje z novinářských bažin. Ale nebojte se milé děti, superman Pfajzr má účinnost 150%, nebo i vyšší, jak tvrdí zástupce pro věci politické soudruh poručík Troník v Černých baronech. Tak hrrrr, šupky hupky do vakcinačního centra, nebo nám ty vakcíny proexpirují. Kdo bude mít bumážku a útlý covidový pas s doložkou nejvyšších výhod, tak může na merendy a k moři.
Kdyby vám bylo po vakcíně šoufl a nebo dokonce ještě hůř, tak jste přece podepsali, že stát ani firmy za nic nemohou.
Jižní Afrika a Indie, země promořené AIDS a tuberkulózou, odtud ještě dorazí mutace Omega, ta bude poslední. Postihne hlavně novináře.

štvanice vrcholí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa