Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Premiérovi hrozili kvůli povinnému očkování zabitím. Policie v Drážďanech tvrdě zasáhla

Aktualizováno -
15. prosince 2021
20:34
Autor: ČTK - 
15. prosince 2021
10:08

Policie dnes v Drážďanech a okolí prohledala několik bytů kvůli pohrůžkám smrtí adresovaným na šifrované komunikační aplikaci Telegram saskému premiérovi Michaelu Kretschmerovi. Nasazeny byly i speciální jednotky zemského kriminálního úřadu (LKA), informovala agentura DPA. Policisté našli mimo jiné zbraně a kuše. Šestici podezřelých, pět mužů a jednu ženu ve 32 až 64 let, předvedli k výslechu.

Podle televize ZDF se na Telegramu před týdnem mimo jiné v souvislosti s diskusí o povinném očkování objevily hrozby, že Kretschmer bude zavražděn. Generální státní zastupitelství v Drážďanech a saský LKA následně zahájily vyšetřování. Kvůli podezření na přípravu závažného násilného činu ohrožujícího stát rozhodlo policejní centrum pro obranu před terorismem a extremismem (PTAZ) o domovních prohlídkách.

Těch se dnes zúčastnilo na 140 policistů, sdělil na twitteru saský ministr vnitra Roland Wöller. Podle mluvčího LKA policie prohledala šest objektů v Drážďanech a nedalekém Heidenau a zajistila přitom početný důkazní materiál včetně počítačů a mobilních telefonů.

Podle mluvčího LKA bylo dnes prohledáno šest objektů v Drážďanech a Heidenau v Saském Švýcarsku. Policisté přitom zajistili početný důkazní materiál včetně zbraní. „Jsem rád, že právní stát ve svobodném státě (Sasko) ukázal, jak je obranyschopný,“ řekl dnes Kretschmer. „Výhrůžky vůči veřejným činitelům, ať už jsou to starostové, obecní a zemští radní, vědci nebo novináři, nejsou přijatelné, nebudou trpěny a budou vší silou pronásledovány“.

Google by mohl Telegram stáhnout

Razie byla podle LKA namířena proti pětici obviněných, kteří jsou podezřelí z přípravy závažného trestného činu ohrožujícího stát, a následovat by mohla další opatření. „Chatovací skupina byla mnohem rozsáhlejší než těch pět osob,“ uvedl mluvčí LKA.

LKA minulý týden sdělil, že chatovací skupina „se ve své komunikaci a v rozhovorech na tajně a částečně i otevřeně natáčených setkáních v drážďanské aglomeraci vyjadřovala k plánům na vraždu“ Kretschmera a dalších představitelů zemské vlády.

Ministr vnitra Dolního Saska Boris Pistorius navrhl, aby Německo nařídilo Googlu a Applu, aby ze svých distribučních kanálů stáhly Telegram, pokud bude nadále ignorovat žádosti o pomoc s vyhledáváním obsahu sdíleného extremisty.

Telegram v Německu čelí kritice za to, že napomáhá stále agresivnější subkultuře vyznavačů spikleneckých teorií o očkování proti covidu-19, kteří si jeho prostřednictvím vyměňují informace ohledně údajných hrozeb spojených s vakcinací a organizují protesty provázené i násilím. Aplikace, která se prezentuje jako libertariánská alternativa k jiným podobným službám a sociálním sítím, se mimo jiné těší oblibě v řadách opozičních aktivistů v zemích s autoritářskými režimy, například v Rusku nebo v Bělorusku.

 

e.lesanova ( 15. prosince 2021 21:09 )

Není divu, agrese logicky poroste, politici zdárně rozeštvali společnost, národ vyhodnotili jako nesvéprávné ovce, se kterými chtějí manipulovat dle svého. premiér ať se nechá tečkovat od rána do večera, je to jeho volba, stejně jako jiných, že se sebou nenechají manipulovat.

Jirik-ta ( 15. prosince 2021 18:46 )

omicron je neškodný tak proč antivaxer.

Jirik-ta ( 15. prosince 2021 18:45 )

testovnik ( 15. prosince 2021 13:59 )

A bude v Německu očkování povinné i pro africké menšiny ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa