Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hasič a sportovec Jirka skončil kvůli covidu v kómatu: Málem mě to zabilo

Autor: rix, ČTK - 
11. prosince 2021
12:55

Ostřílený hasič Jirka z Jesenicka onemocněl covidem ještě dřív, než byla vyvinuta vakcína. 20 dní strávil v nemoci, z toho čtyři v kómatu. Po dalších 45 dnech rekonvalescence naštěstí vše dopadlo dobře a Jirka už zase pomáhá lidem. „Podcenil jsem to,“ přiznává v emotivním klipu hasičů, který natočili na podporu očkování. 

Nejenže je Jirka profesionální hasič, ale také vášnivý sportovec. Ani jemu se ale nevyhnul koronavirus. Problémů spojených se zákeřným onemocněním si sympatický chlap „užil“ dosyta. Onemocněl v rané fázi pandemie, kdy se na vakcíně teprve pracovala, a jeho tělo odneslo virus takřka nejhorším možným způsobem.

Strávil dvacet dní v nemocnici, z toho čtyři dny dokonce v kómatu. Dalších pětačtyřicet dní si vyžádala jeho rekonvalescence. „Málem mě to zabilo,“ obrací se za nemocí. Teď už je v pořádku a dál pomáhá druhým. Se svou zkušeností vystoupil ve videu hasičů, které apeluje na ostatní, aby se nechali včas očkovat. „Dalo mi zabrat, abych se mohl vrátit a zase pomáhat,“ přiznal Jirka.

Vysoký počet obětí

Každý den v prosinci zemřelo s nákazou minimálně 100 lidí. Výjimkou je středa s 96 úmrtími a čtvrtek s 54 úmrtími. Údaje z posledních dní ale většinou při dalších aktualizacích rostou. Od začátku epidemie do pátku 10. 12. v zemi zemřelo s koronavirem celkem 34 242 lidí.

Podle počtu nakažených koronavirem za sedm dní je nyní v EU nejhorší situace stejně jako před týdnem na Slovensku (1328 případů na 100.000 obyvatel za sedm dní do 8. prosince, o týden dříve 1403), druhá zůstává ČR s 1027 případy. Ve čtvrtek u nás testy odhalily dalších 14 229 nakažených.

Video  Hasič Jirka si sám prošel covidovým peklem v době, kdy ještě nebyla dostupná vakcína  - Twitter: Hasičský záchranný sbor ČR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa