Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Omikron ochromí svět za tři až šest měsíců.“ Expert je skeptický i k rychlé výrobě vakcín

Autor: tsv - 
4. prosince 2021
05:00

Z omikronu se stane dominantní mutace ještě předtím, než farmaceutické společnosti stihnou vyvinout a distribuovat nové vakcíny na tuto variantu koronaviru. Tvrdí to singapurský expert na infekční nemoci Hoe Nam. Bez očkovací látky vytvořené specificky pro potlačení omikronu se navíc podle něj neobejdeme. To šéf Pfizeru je větší optimista.

„Omikron ovládne a ochromí celý svět během tří až šesti měsíců,“ řekl Hoe Nam pro server CNBC. Do té doby podle něj není možné vytvořit a otestovat nové vakcíny. Upozornil ale, že ačkoli je naivní počítat s včasnou distribucí, očkovací látky se k lidem musí beze sporu dostat co nejdřív.

„Nebudeme schopni vakcínu dostat ven včas. A do té doby se omikronem nakazí prakticky všichni díky jeho vysoké nakažlivosti a rychlému šíření,“ pokračoval odborník.

Se specialistou souhlasí výkonný ředitel farmaceutické společnosti Moderna Stéphane Bancel. Ten v pondělí prohlásil, že uplynou měsíce, než se vyvine a rozešle vakcína vytvořená specificky pro ochranu před mutací omikron.

Optimističtěji to vidí výkonný ředitel Pfizeru Albert Bourla. Podle něj by mohly být první dávky vakcíny připravené již za méně než sto dní.

Maďar: Co uměla delta do dvou měsíců, bude omikron schopný za pár týdnů

Své obavy z mutace omikron vyjádřil také epidemiolog Rastislav Maďar. „Vypadá to tak, že to, co uměla delta do dvou měsíců, bude omikron schopný za pár týdnů,“ napsal na twitteru.

„Základní reprodukční číslo je 1,7 krát vyšší než delta. Přesněji to ukáže až čas a větší soubory dat,“ pokračoval epidemiolog.

Pomůže třetí dávka

Mutaci omikron by na základě předběžných dat mohla do určité míry potlačovat i třetí dávka vakcíny od Pfizer/BioNTech, napsal server Mirror. Například britská vláda se nejen kvůli tomu rozhodla se třetími dávkami nečekat. V tuto chvíli se mohou potřetí očkovat lidé starší 40 let.

„Ještě nevíme, do jaké míry se nám tahle vlna vyplaví na březích, ale z minulosti víme, že si nemůžeme dovolit riskovat,“ prohlásil místní předseda vlády Boris Johnson. „Pokud chceme pandemii přemoct a vyhnout se restrikcím, musíme se všichni nechat naočkovat hned, jakmile na to budeme mít nárok,“ uvedl.

V Česku se mohou zatím nechat přeočkovat lidé nad 60 let, lidé se sníženou imunitou nebo chronickým onemocněním a zaměstnanci zdravotních a sociálních zařízení.

Video  Motivací k očkování bude strach, míní hejtman. Grolich: Omezení možná ještě přitvrdí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

radsab ( 5. prosince 2021 15:25 )

koukejte si nasadit roušku i na prde..l ať nenakazíte ryby v odpadních vodách, byť je to hnáno přes čističky!!!! Jo a naočkujte si i pokojové rostliny!

Jirik-ta ( 5. prosince 2021 07:59 )

Lukáš Pollert bez pardonu z covidária: Řeknu vám, kdo skutečně leží na JIP. Očkování je marginálie
"Víte, někdo sedí, kouká na televizi, má vysoký cholesterol, kouří, pije alkohol a k tomu všemu neabsolvoval vakcínu... Tady v tom případě bych chtěl říct, že v tom celkovém výčtu je ta vakcína úplná marginálie," V tuto chvíli tedy očkování není žádnou tečkou. A když se ale podíváme na lidi na JIP, tak je nebudeme dělit na očkované a neočkované, ale prostě se tam dostávají lidé, kteří žijí nějak rizikově. Každá diktatura začínala útlakem nějaké skupiny. Paralela, že tady budeme lidi odlišovat záznamem v nějakém průkazu, je podle mě úplně zřejmá.
http­s://zi­votvces­ku.cz­/lukas-pollert-bez-pardonu-z-covidaria-reknu-vam-kdo-skutecne-lezi-na-jip-ockovani-je-marginalie/

radsab ( 4. prosince 2021 20:55 )

„Omikron ochromí svět za tři až šest měsíců.“ Ale teď o tom nevíte vše! Třeba přiletí z Měsíce jeho další mutace!" Tak si k vánočním dárkům přibalte skafandry NASA...

slemik ( 4. prosince 2021 19:39 )

Vláda má opravdu nelehký úkol. Přesvědčit neočkované, že vakcína funguje a naočkované, že nefunguje, aby šli na další dávku.

UFO1 ( 4. prosince 2021 19:10 )

Omicron je menší machr než MŠMT ,to ochromilo školství tzv.hybridni výukou za pouhý měsíc,to se nepodařilo ani Hitlerovi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa