Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Až 370 korun denně pro lidi v karanténě. Sněmovna schválila novou „izolačku“

Autor: ČTK - 
1. prosince 2021
17:22

Příspěvek až 370 korun denně zřejmě budou znovu pod dobu až dvou týdnů dostávat lidé, kteří se ocitli v nařízené karanténě nebo izolaci kvůli nemoci covid-19. Schválila to dnes Sněmovna. Příspěvek k nemocenské, tedy k náhradě mzdy či platu, má být podle sněmovních úprav vyplacen těm, kteří se do koronavirové karantény dostali od konce letošního listopadu do konce února příštího roku. Bonus má podle vlády pomoci zabránit propadu příjmů lidí v karanténě a motivovat je k tomu, aby po setkání s nakaženými koronavirem zůstávali v karanténě a nemoc dál nešířili.

Dosluhující vláda ANO a ČSSD navrhovala, aby bonus zpětně dostali i ti, kdo se do karantény či izolace dostali od počátku letošního listopadu, přičemž zákon měl platit až do konce června příštího roku. Dolní komora ale platnost opatření zkrátila. Pro byli i poslanci ANO, na rozdíl od zástupců SPD, kteří se hlasování zdrželi.

Končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) poslancům řekla, že „izolačku“ v předchozím jarním koronavirovém období čerpalo 363.000 lidí. Za březen až červen stát za toto opatření vyplatil zhruba 1,1 miliardy korun, uvedla ministryně.

„Izolačka měla zásadní podíl na zkrocení pandemie,“ prohlásila Maláčová, podle níž díky příspěvku podstoupilo karanténu o 30.000 lidí měsíčně více než v době, kdy příspěvek uzákoněn nebyl. Oproti jaru mohou příspěvek získat i lidé po návratu ze zahraničí, dodala ministryně.

Návrh nyní dostane k projednání Senát, který se jím bude zabývat v polovině prosince. V horní komoře mají strany nové vládní koalice více než dostatečnou většinu. Příspěvek k náhradě mzdy či platu se už vyplácel od března do konce června. Bonus nepodléhá dani z příjmů ani exekuci a nezapočítává se do příjmů pro výpočet sociálních dávek.

K náhradě 60 procent redukovaného příjmu se má podle předlohy platit nejvýše 370 korun na den až 14 dnů. Celkem s tímto bonusem by ale lidé neměli pobírat víc než 90 procent svého průměrného výdělku. Peníze v prvních 14 dnech posílá zaměstnavatel. Výdaje na příspěvek by si pak odečetl ze sociálních odvodů.

Karanténa se obecně nařizuje lidem bez příznaků, kteří se potkali s nakaženými. V izolaci jsou ti, u nichž se nákaza potvrdila. Od úterý platí, že obyvatelé očkovaní proti covidu-19 po významném kontaktu s nakaženým, například v domácnosti, musí pátý až sedmý den po kontaktu na PCR test. Do karantény ale před jeho negativním výsledkem dál nemusí. Dříve očkovaní lidé podle metodického pokynu hlavní hygieničky z poloviny října nemuseli podstoupit ani test, což někteří odborníci kritizovali. Docházelo tak například k situacím, kdy rodiče nakaženého dítěte nebyli v karanténě a museli docházet do zaměstnání.

Video  První brífink premiéra Fialy: Jasný vzkaz pro neočkované!  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 1. prosince 2021 19:03 )

Pokud si ze sebe umíme udělat srandu, je to pořád dobré.

Pohodu a pevné zdraví.

pitomik007 ( 1. prosince 2021 18:46 )

to jsem ale

nespokojeny ( 1. prosince 2021 18:30 )

370kč + nemocenská. Spoustu lidem to vyhovuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa