Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

První případ nebezpečné mutace v Evropě. Mladá žena vůbec nenavštívila JAR. Kde se nakazila?

Aktualizováno -
26. listopadu 2021
15:25
Autor: ČTK - 
26. listopadu 2021
14:48

Evropa má první potvrzený případ infekce koronavirovou variantou B.1.1.529, která vyvolává obavy kvůli vysokému počtu mutací. Dnes ji detekovali u pacientky v Belgii, informovala místní veřejnoprávní zpravodajská společnost RTBF s odvoláním na fakultní nemocnici ve městě Lovaň. Informaci následně potvrdil ministr zdravotnictví Frank Vandenbroucke.

Nakaženou je podle RTBF mladá dospělá žena, která nedávno navštívila Egypt a Turecko. Nemá údajně žádnou vazbu na Jihoafrickou republiku, která eviduje výraznější šíření nové, potenciálně nebezpečné varianty. Žena nebyla očkovaná proti covidu-19 ani až dosud nikdy neměla potvrzenou infekci virem SARS-CoV-2.

Belgický virolog Marc Van Ranst, jehož laboratoř úzce spolupracuje s agenturou pro veřejné zdraví Sciensano, předtím informoval, že Belgie v souvislosti s variantou B.1.1.529 analyzovala „dva podezřelé vzorky“. Později na twitteru uvedl, že v jednom případě se nákaza potvrdila čtyři dny po nástupu příznaků covidu-19. Aniž by specifikoval pohlaví pacienta, doplnil, že daná osoba se 11. listopadu vrátila z Egypta.

Výskyt nové varianty koronaviru označované také řeckým písmenem ný před dneškem evidovaly pouze Hongkong, Botswana a Jihoafrická republika. Jihoafrické ministerstvo zdravotnictví na její šíření upozornilo na čtvrtečním brífinku, na kterém vědci hovořili o znepokojivé kombinaci mutací. Vysoký počet nových rysů by mohl znamenat, že tato podoba koronaviru bude nakažlivější a bude schopna obejít lidskou imunitu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Anifa ( 26. listopadu 2021 15:41 )

A čemu se divíte? Nekontrolovatelný pohyb ekonomických migrantů po celé Evropě, nikdo neví odkud jsou, kdo to je.

naidka ( 26. listopadu 2021 15:22 )

Někteří z dobyvatelů polských hranic jsou taky z Afriky.

trintin ( 26. listopadu 2021 15:09 )

Prostě v Egyptě a v Turecku souložila s černochy, kteří tam byli na dovolené.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa