Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

V karibském ráji vyhlásili zákaz vycházení. Po protestech proti opatřením a rabování

Autor: ČTK - 
25. listopadu 2021
23:26

Úřady na karibském Martiniku, kde při protestech proti koronavirovým opatřením došlo na rabování, vyhlásily zákaz nočního vycházení. Platit má, dokud znovu nebude nastolen klid, uvedla dnes agentura AFP. Martinik je zámořským územím Francie.

Lidé protestující proti koronavirovým omezením v noci rabovali obchody a zapalovali barikády.

Stanice France Info na svých stránkách zveřejnila videa ze sociálních sítích, na kterých je vidět, jak lidé utíkají z nákupního centra s náručí plnou věcí nebo zapalují barikády na silnicích. Nejvíce napjatá situace je v metropoli Fort-de-France.

Zákaz vycházení podle France Info platí od 19:00 do 05:00 místního času. Po sedmé hodině večerní není povoleno vycházet z domovů s výjimkou pracovních či zdravotních důvodů. Pořádkové síly si od tohoto opatření slibují snazší zvládání demonstrantů a odstraňování různých zátarasů a barikád, což by mělo přispět k uklidnění situace a ukončení násilí. Vyslání případných posil četníků nebylo podle stanice dosud potvrzeno.

Úřady na Martiniku se řídí příkladem ostrova Guadeloupe, kde od vypuknutí násilností místní úřady vyhlásily zákaz vycházení. Zpočátku toto opatření nemělo valný výsledek, což se změnilo příchodem 200 četníků vyslaných jako posily. Noční násilnosti na Guadeloupe nicméně pokračují, dodala stanice.

Na Martiniku i na nedalekém ostrově Guadeloupe, dalším francouzském ostrově v Karibiku, vypukly minulý týden protesty proti pandemickým omezením, včetně povinného očkování zdravotníků a některých dalších profesí. Lidé na obou ostrovech stříleli po policistech; úřady v úterý na Martiniku registrovaly devět zraněných policistů, na Guadeloupu dva. Na obou ostrovech je vyhlášená generální stávka.

Karibik zasáhla v posledních týdnech nová vlna šíření koronavirové infekce, která vedla k uzávěrám, zrušeným letům a zahlcení nemocnic. Děje se tak ve chvíli, kdy turistický sektor začal vykazovat známky oživení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa