Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Covid necovid: Na vánoční trhy v Plzni může každý! Stánků je víc a jsou „napláclé“ k sobě

Autor: zb - 
24. listopadu 2021
09:10

Na Vánoční trhy v Plzni může přijít každý, očkovaný i neočkovaný. I když organizátor lidi nabádá, ať dorazí jen ti bezinfekční, nemá šanci návštěvníky nějak třídit. Přibylo i stánků. Z loňských 85 je 110, takže mají mezi sebou menší rozestupy.

 

Stánky stojí u chrámu sv. Bartoloměje v centru města. „Z naší pozice nejsme schopní a nemáme ani žádnou právní oporu, abychom omezili lidem veřejný prostor na náměstí. Všechny ale nabádáme, aby sem chodili jen ti bezinfekční. Ale to si musí kontrolovat hygiena či policie,“ řekl organizátor trhů Jaroslav Strohschneider.

Na atrakce bez potvrzení

Na atrakce, jako kolotoč, ruské kolo, či k nákupům návštěvník nepotřebuje certifikát o očkování či potvrzením o prodělaném onemocnění. Když si ale bude chtít dát u stánku svařák, langoš či klobásu, musí jej mít.

„Kontrolovat bezinfekčnost by měl každý jednotlivý prodejce,“ dodal Strohschneider. Jenže včera, první den konání trhů, Blesk.cz zjistil, že s kontrolou se příliš nikdo neobtěžoval. Navíc stánky mezi sebou mají menší rozestupy než například vloni.

 

Ruské kolo budí rozpaky i nadšení

Novinkou letošních vánočních trhů je obří ruské kolo vysoké 28 metrů. To budí rozpaky. Někteří lidé ho vítají, jiní tvrdí, že sem nepatří. „Jé, to je perfektní, už se těším, jak se na něm svezeme,“ svěřila se Jitka Blahovcová (18).

Jiným je ale atrakce spíše trnem v oku a považují ji za kýč, který do historického centra nepatří. „Tohle k Vánocům vůbec nepatří. Tak někam v létě na pouť. Ještě jim tu chybí střelnice, labutě a lochneska,“ pronesl uštěpačně Jaroslav Novotný (56).  

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu bude v neděli, stejně jako loni, on-line.

VIDEO: Cesta letošního vánočního stromu ze Zahrádky na Chebsku na plzeňské náměstí Republiky.

Uživatel_5504038 ( 24. listopadu 2021 11:56 )

Krásný Vánoce.....bez šaškováni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa