Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Praha nabízí pomoc moravským nemocnicím. Záchranáři jsou připraveni na převoz pacientů

Autor: ČTK - 
23. listopadu 2021
13:37

Praha nabídla hromadný převoz pacientů z přetížených moravských nemocnic do Prahy. Na svém twitteru to dnes uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle mluvčí záchranné služby hlavního města Jany Poštové je pro převozy připravený vůz Fénix, kterým v dřívějších dobách do pražských nemocnic z ostatních krajů pražští záchranáři převezli okolo 80 pacientů nakažených covidem-19.

„Praha může zajistit hromadný převoz pacientů z přetížených moravských nemocnic do Prahy. Informoval jsem o tom dnes hejtmany moravských krajů. Nechal jsem připravit do režimu stand-by speciální vůz pražské záchranky Fénix, který převeze najednou až 12 pacientů na kyslíku,“ uvedl na sociální síti primátor české metropole.

Poštová ČTK sdělila, že o převoz do nemocnic v Praze zatím nemocnice z jiných krajů nepožádaly, pražští záchranáři jsou ale na případné požadavky připravení. Zatím podle mluvčí pražské nemocnice pacienty s covidem-19 neodmítají.

Na hraně své kapacity jsou například nemocnice na jižní Moravě, jak v pondělí uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Na jižní Moravě už v nemocnicích pomáhá 39 vojáků, nastoupilo také osm hasičských zdravotníků a pomoc avizovali i policisté. Vojáci nyní pomáhají například i nemocnicím v Libereckém kraji a ve Zlínském kraji.

V pondělí v Česku přibylo podle údajů ministerstva zdravotnictví 14 480 potvrzených případů onemocnění covid-19. Je to dosud nejvyšší pondělní přírůstek od začátku epidemie. Před týdnem bylo o skoro 3000 nově nakažených méně. V nemocnicích je podle posledních údajů 5434 lidí s prokázanou koronavirovou infekcí, nejvíc od letošního 12. dubna.

Video  „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa