Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Paradox očkování: Vysokoškoláci mu obecně nevěří, proti covid-19 se ale očkují nejvíce

Autor: jn - 
23. listopadu 2021
10:24

To jsou ale paradoxy! Čím vzdělanější lidé, tím menší důvěru v očkování proti koronaviru v Česku mají. Zjistila to unikátní studie vědců Masarykovy univerzity v Brně a Karlovy univerzity v Praze.

„V prosinci 2020, kdy vrcholila pandemie covid-19, výrazně klesla v porovnání s rokem 2018 důvěra v očkování jako takové,“ konstatovali vědci, zkoumající postoje současných českých rodin.

Nižší důvěru k očkování všeho druhu mají spíše lidé s vyšším vzděláním a vyšším příjmem.

„Zcela opačné pravidlo ale platí u ochoty k očkování proti onemocnění covid-19. Čím vyšší mají lidé vzdělání, tím vyšší je i jejich vůle nechat se proti covid-19 očkovat,“ shrnul výzkumník Tomáš Zvoníček.

„Vzniká tak jakýsi covidový očkovací paradox. Vysokoškolsky vzdělané osoby jsou sice k očkování jako takovému nejvíce kritické, současně však projevují nejvyšší ochotu se nechat očkovat proti onemocnění covid-19,“ potvrzuje vedoucí výzkumného týmu na MU Martin Kreidl.

„Letos v dubnu 60 % vysokoškolsky vzdělaných osob prohlašovalo, že se nechají očkovat, zatímco stejný poměr (61 %) osob se základním vzděláním tehdy očkování odmítal či dosud nebyl rozhodnut,“ doplnil Zvoníček.

Očkování dětí považuje za důležité dokonce 80 % lidí a očkování obecně považuje většina lidí za bezpečné a efektivní.

Téma pro každého

Odborníci z Masarykovy univerzity ale díky svému výzkumu zjistili, že v době pandemie covid-19 důvěra k očkování v porovnání s rokem 2018 výrazně klesla.

„Zatímco v době před pandemií očkování důvěřovalo 85 % lidí, v prosinci 2020 to bylo jen 64 % lidí. Narostl zejména poměr lidí, kteří jsou k očkování váhaví, tedy nejsou ani vyloženě důvěřující ani nedůvěřující, a to z 12 % v roce 2018 na 30 % v roce 2020,“ přiblížil výsledky Zvoníček.

Jedním z možných důvodů této změny je podle něj právě pandemie, která z dříve specifického tématu týkajícího se především rodičů malých dětí udělala téma dotýkající se úplně každého.

VIDEO: „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší.

Video  „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 23. listopadu 2021 12:58 )

o to právě jde, důchodová reforma=100% pročkovanost 60+

Jirik-ta ( 23. listopadu 2021 10:41 )

je to dostatečná motivace k povinému očkování seniorů

Jirik-ta ( 23. listopadu 2021 10:40 )

já taky né. žiju v promořeném paneláku a je mi 63 400 000 seniorů bez vacine a bez záznamu o prodělání covidu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa