Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hamáček: Pro nouzový stav v celém Česku není teď důvod, sejít se mají štáby v krajích

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. listopadu 2021
14:01
Autor: ČTK, simao - 
22. listopadu 2021
10:49

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navrhne v pondělí vládě, aby kvůli epidemické situaci vyhlásila stav nouze. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) dnes na tiskovce po jednání Ústředního krizového štábu však uvedl, že podle něj k tomu nyní nejsou splněné zákonné předpoklady a jednat by měly nejprve krizové štáby v nejpostiženějších krajích. Pro celorepublikový stav nouze nyní nevidí důvod. V nemocnicích a sociálních zařízeních napříč státem aktuálně pomáhá zvládat epidemii covidu 150 vojáků, krizový štáb dnes schválil 44 žádostí o pomoc.

Aktuální situace není dobrá a vývoj epidemie se pohybuje spíše v rizikových scénářích, uvedl po tiskovce vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Odhady nejsou vůbec optimistické,“ podotkl s tím, že zátěž nemocnic dál poroste.

Policisté v souvislosti s covidem provádí denně 6000 kontrol, většinou v součinnosti s hygieniky, uvedl náměstek policejního prezidenta Vondrášek. V nemocnicích a sociálních zařízeních napříč státem aktuálně pomáhá zvládat epidemii covidu 150 vojáků, krizový štáb dnes schválil 44 žádostí o pomoc.

Celostátní nouzový stav není třeba, míní Hamáček

Krizový štáb řešil právě možné zavedení nouzového stavu. „My jsme o tom vedli docela dlouhou diskuzi, my jsme přesvědčeni jako ministerstvo vnitra, že je potřeba postupovat podle krizového zákona a v souladu s ním,“ uvedl Hamáček.

„Za ministerstvo vnitra v této fázi nevidíme důvod vyhlašovat nouzový stav z pozice centra,“ uvedl Hamáček. Nyní je dle něj situace řešitelná stavem nebezpečí vyhlášeným v konkrétním kraji. Sejít by se měly krizové štáby v nejvíce postižených krajích a až poté, co jednání proběhnou, by se měl řešit nouzový stav.

„Tohle není politická otázka, to je otázka zákona. Já předpokládám, že ministerstvo zdravotnictví vyslyšelo ty argumenty nejen ministerstva vnitra, ale i hasičského záchranného sboru, Asociace krajů atd.,“ poznamenal Hamáček s tím, že je třeba počkat na to, co navrhnou a budou si přát krizové štáby z krajů.

Zasednou jednotlivé krizové štáby, sdělí svůj návrh řešení a své případné potřeby a pokud se ukáže, že situace není zvladatelná krajskými prostředky, tak potom stát může přistoupit k vyhlášení nouzového stavu,“ nastínil ohledně dalšího vývoje Hamáček. Dnes k tomu nejsou zákonné předpoklady, jak prý on sám pochopil.

Hamáček pro zkrácení času mezi dávkami

Limitům se blíží moravské nemocnice, poznamenal vicepremiér. Situace je vážná, jedinou cestou dál zůstává očkování, neočkovaní zbytečně vystavují riziku sebe a své blízké, zopakoval Hamáček.

Zkrácení intervalu mezi 2. a 3. dávkou na 5 měsíců (místo stávajících šesti) pro kategorii 60+ se bude dnes projednávat na vládě. „Já jsem pro to zkrácení lhůty mezi 2. a 3. dávkou,“ řekl Hamáček. 

Povinné očkování v některých profesích - např. ve zdravotnictví, v sociálních službách či v rmádě - dnes rizový štáb diskutoval také. Osobní názor Hamáčka je ten, že by povinné očkování podpořil tak, jako je to v Rakousku.

Nouzový stav byl poprvé poprvé vyhlášen 12. března 2020

Nouzový stav, tedy státní krizové opatření, které se stalo jedním ze symbolů pandemie i předmětem politického boje, platil v zemi velkou část z doby, co se Česko potýká s pandemií koronaviru.

Vláda ho označovala za nutnost pro přijímaná opatření v boji proti nákaze, opozice jeho prodlužování podmiňovala například přijetím strategie rozhodování o opatřeních, ukončením chaosu či návratem žáků do škol.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen 12. března 2020, podruhé 5. října 2020. Nouzový stav byl několikrát prodloužen, skončil letos 11. dubna. Celkově byl vyhlášen na 254 dní.

Vláda na základě nouzového stavu přijala řadu opatření - od uzavření většiny obchodů a služeb přes omezení fungování škol až po restrikce týkající se překračování hranic. Nouzový stav využilo ministerstvo vnitra k centrálním nákupům ochranných pomůcek, umožnil i jednodušší nasazení armády. I po jeho skončení v zemi zůstala v platnosti některá omezení, vycházela ale ze zákona o ochraně veřejného zdraví.

Kontroly policistů

Policisté v souvislosti s epidemií covidu nyní provádějí denně zhruba 6000 kontrol, většinou v součinnosti s hygieniky nebo po telefonátu. Po dnešním jednání Ústředního krizového štábu to uvedl náměstek policejního prezidenta Marin Vondrášek. Se situací v nemocnicích a sociálních zařízením pomáhá armáda, nasazeno je aktuálně 150 vojáků.

Krizový štáb dnes probral i požadavky na nákup antigenních testů do škol, na jedno kolo jich bude potřeba milion. Vláda minulý týden schválila plán každotýdenního testování ve školách do konce února. Testy nakoupí Správa státních hmotných rezerv. Státní úřady, v nichž se povinnost testování bude týkat neočkovaných zaměstnanců, mají své požadavky nahlásit do dnešního odpoledne.

V souvislosti s diskusí o povinném očkování proti covidu probere podle Hamáčka pracovní skupina štábu pro a proti pro příslušníky bezpečnostních sborů. Osobně by končící vicepremiér povinnost podpořil, zdůraznil, že je to jeho soukromý názor. Na dotaz, zda by vyloučil možnost zavedení lockdownu podobně jako minulý týden premiér Andrej Babiš (ANO), Hamáček uvedl, že by nebyl tak kategorický. „Není možné vyloučit žádné opatření,“ řekl.

V Česku ode dneška platí přísnější opatření pro přístup k některým službám, nestačí už prokázání testem, klienti musejí být buď očkovaní, nebo se musejí prokázat dokladem o prodělání nemoci v posledních 180 dnech. Neočkovaní zaměstnanci se mají od tohoto týdne povinně jednou za sedm dní testovat.

V neděli testy odhalily 8244 případů, což je dosud nejvyšší nedělní počet. V mezitýdenním srovnání stoupl počet nakažených o téměř 2600. Na nový rekord vystoupalo incidenční číslo. Na 100.000 obyvatel připadá přes 1000 nově nakažených za poslední týden. Nejvyšší incidenci má Olomoucký kraj se 1426 případy. V nemocnicích je 4885 lidí s potvrzenou koronavirovou infekcí.

Nejhorší epidemická situace je na Moravě a ve Slezsku. V Olomouckém kraji připadá v přepočtu na 100 000 lidí 1426 nově potvrzených případů nákazy za poslední týden. Ve Zlínském kraji je to 1277 a v Jihomoravském kraji 1242 případů. Naopak nejnižší incidenční číslo má Karlovarský kraj s 341 novými případy na 100.000 obyvatel za poslední týden.

V nemocnicích bylo v neděli 4885 lidí s covidem, z toho 715 bylo v těžkém stavu. V mezitýdenním srovnání hospitalizovaných přibylo 816 a počet těžkých stavů stoupl o 100.

Stano1963 ( 22. listopadu 2021 17:18 )

vláda šetří a tak se utrácí potom zbytečně větší peníze. Prevence je pro ně zbytečné slovo

Jirik-ta ( 22. listopadu 2021 12:53 )

Tak hlavně že je to ve finále levnější.

Stano1963 ( 22. listopadu 2021 12:32 )

profesor Thon měl jednodušší a levnější řešení, ale praktickým lékařům přece nedají větší pravomoce předepisovat účinné léky třeba na ředění krve, když se u nás raději používá warfarin než Pradaxa, Eliquis, Trombex. Vše je o ceně, pojišťovny raději hradí warfarin.....

Jirik-ta ( 22. listopadu 2021 12:24 )

No není. Vždyť kolik lidí je nemocných a hospitalizovaných? monoklonární protilátky
pro starší věkové kategorie=nižší smrtnost. A je to. Většina testovaných je bezpříznakových.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa