Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vánoční trhy v Drážďanech i celém Sasku budou zrušené. Zavřeno budou mít i bary a kluby

Autor: ČTK - 
19. listopadu 2021
21:40

Sasko kvůli rychlému šíření nákazy koronavirem ruší vánoční trhy, zavírá kluby, bary a také kulturní a sportovní zařízení. Dnes večer to po jednání vlády oznámil saský premiér Michael Kretschmer, který epidemickou situaci v Sasku označil za krajně dramatickou. V nejpostiženějších regionech bude platit zákaz nočního vycházení pro neočkované. Rázná opatření začnou platit od pondělí a potrvají nejméně do 12. prosince.

„Svobodě bez odpovědnosti se říká egoismus,“ řekl Kretschmer. „Omezení, která zavádíme, jsou těžká pro naši vlast, ale jsou nezbytná,“ uvedl. „Ještě před pěti dny jsme měli situaci v nemocnicích pod kontrolou a včera už jsme museli uvažovat o překládání pacientů,“ dodal saský premiér.

Opatření, která Kretschmer nenazval uzávěrou, ale opět použil termín covidový vlnolam, dolehnou především na neočkované. Ti s výjimkou supermarketů a drogerií nebudou smět do obchodů a restaurací. V okresech, kde sedmidenní průměr nových případů na 100 000 obyvatel přesáhne 1000, nebudou smět neočkovaní od 22:00 do 06:00 následujícího dne vycházet z domova bez pádného důvodu. Celosaský průměr je k dnešku 593,6. Sedmidenní incidenci vyšší než 1000 mají dva saské okresy, jeden z nich – Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří – přímo hraničí s Českem.

Pro všechny bez rozdílu se zavřou volnočasové a kulturní instituce. Sportovní zařízení budou dostupná jen pro školní výuku a pro profesionální sportovce. Zrušeny už podruhé budou i vánoční trhy. Prodej rozlévaného alkoholu na veřejnosti se rovněž zakazuje.

Zatímco do restaurací se neočkovaní nedostanou, pro vstup do kostelů je výjimka zachována, lidé bez vakcíny ale budou potřebovat test.

„Školy zavírat nebudeme, to je naše priorita,“ řekl Kretschmer. Školky a základní školy budou nicméně fungovat v omezeném režimu. Pro žáky až do Vánoc bude pozastavena povinná docházka, děti se tak budou moci učit doma, pokud o to rodiče budou mít zájem. Školáky nadále čeká nejméně třikrát týdně testování na koronavirus.

Video  Vojtěch o bavorském modelu po česku: Rekord byl poslední kapka. A hrozí vánoční lockdown?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

UFO1 ( 20. listopadu 2021 06:28 )

Omezený režim škol je lepší než uzávěra,to u nás nepochopí nikdy,učit základ,kašlat na plevely a neslučoval třídy,tak jednoduché a přesto neproveditelné,že PLAGO,škola. Nelze dát volnost,ale řád

dietr ( 20. listopadu 2021 05:05 )

Teď si migranti ani nešáhnou

e.lesanova ( 19. listopadu 2021 22:05 )

Podnikatelé mají "výběr"....zemřít na covid nebo hladem...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa