Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přehledně: Vládní bič na neočkované. Co všechno se od pondělí změní?

Aktualizováno -
18. listopadu 2021
15:03
Autor: kon, ČTK, Mii - 
18. listopadu 2021
05:00

Nejste očkovaní proti koronaviru? Pak od pondělí zapomeňte na to, že budete chodit všude, kam se vám zachce. Zpřísnění pandemického opatření ve čtvrtek podle očekávání schválila vláda s tím, že testování se zároveň znovu zavede ve firmách. O tom kabinet rozhodne v pátek. Také se vrátí plošné testování ve školách. Všechna opatření by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla trvat do konce února. K dílčím věcem jako krizovému ošetřovnému a znovuzavedení tzv. izolačky se kabinet vrátí v pátek, ke kompenzacím pak ještě v pondělí.

Klíčové body z jednání: 

  • Od pondělí nebudou uznávány pro vstup na hromadné akce a služby antigenní ani PCR testy, až na stanovené výjimky.
  • Vláda podle premiéra Babiše zavede plošné testování ve firmách. Příspěvek by měl být ve stejné výši jako na jaře.
  • Vláda se ke koronavirovým opatřením sejde znovu v pátek v poledne, kdy rozhodne o textu některých opatření. O kompenzacích bude jednat v pondělí.
  • Babiš předpokládá, že nová opatření proti covidu budou platná do konce února příštího roku.
  • Vláda počítá i s pokračováním testování ve školách.
  • Zdravotní pojišťovny nebudou lidem dál proplácet antigenní testy. Nárok bude na dva hrazené PCR testy za měsíc, rozočkovaní a děti až pět měsíčně.
  • Kontroly covidových certifikátů v novém režimu budou stejné jako doposud, hlavní odpovědnost je na provozovatelích.
  • Všeobecná zdravotní pojišťovna osloví firmy v regionech s nízkou proočkovaností proti covidu a nabídne jim mobilní očkovací týmy.      
  • Na vysokoškolských kolejích bude zrušena možnost využívání samotestů.

Co bavorský model znamená v praxi? V zásadě jde o to, že už jako doklad o bezinfekčnosti nemůžete využít nejen antigenní test (o tom se uvažovalo), ale dokonce ani PCR test. Neočkovaní sice nebudou zavření doma jako v Rakousku (lidé tam smí jen do práce, na nákup potravin a léků, případně k lékaři a do školy či kostela), ale ani tak se na mnoho míst nepodívají.

„Rakouský model by vyžadoval vyhlášení nouzového stavu. Tento model to nepotřebuje,“ řekl Babiš. „Vypadá to, že všechna opatření, která jsme dosud dělali, nejsou dostatečná,“ dodal.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla ve středu, že výjimku z podmínky očkování nebo prodělání nemoci budou mít následující skupiny obyvatel:

  • Děti do 12 let nebudou nadále potřebovat nic.
  • Děti ve věku 12-18 let můžou mít PCR test starý maximálně 72 hodin.
  • Rozočkovaní lidé po aplikaci 1. dávky do 14 dní po 2. dávce můžou mít k tomu PCR test starý nejvýše 72 hodin.
  • PCR testy budou moci využít i osoby, které nastupují k lázeňské péči.
  • A nebo pokud jde pro volby orgánů právnické osoby.
  • Výjimky se věznicích vztahují například na obhájce či advokáty.

Hrazený PCR test budou mít:

  • 5x za měsíc děti do 18 let, kontraindikované osoby a rozočkovaní lidé.
  • 2x za měsíc očkovaní lidé, kteří ho potřebují například pro cestování.
  • Antigenní testy budou dostačující nadále pro klienty a návštěvy zdravotnických zařízením, sociálních zařízení, VŠ kolejí a u otců u porodu. Nepůjde ale o samotesty.

„Naočkovaní občané mají 9x větší šanci, že budou mít mírný průběh nebo že nezemřou,“ prohlásil dále premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády připustil, že zatím není jasné, jak dlouho by opatření měla platit. „Musíme přitlačit a přesvědčit lidi, že je to jediné řešení,“ zdůraznil.

Video  Vojtěch a Svrčinová o omezeních pro neočkované: Bavorský model od pondělí  - abl
Video se připravuje ...

Školáky čekají další výtěry?

Kabinet se dnes shodl na pokračování plošného testování ve školách. Právě ukončení testování ve školách odborníci kritizovali. Podle nich se vláda takzvaným bavorským modelem, který dál neuznává negativní testy, měla inspirovat kompletně. „Inspirovali jsme se v bavorském modelu, ale není to bavorský model. Aby se ty detaily neporovnávaly,“ řekl Babiš.

Ministerstvo zdravotnictví chce podle Vojtěcha testování ve školách nastavit tak, aby nemusely do karantény chodit celé třídy, jen nakažený žák. Vláda také do pondělí shromáždí požadavky na nákup testů pro školy tak, aby bylo zajištěno pravidelné pondělní testování žáků do konce února.

Ve středu hlavní hygienička Svrčinová hovořila o tom, že plošné testování nemá dostatečný efekt. Proto se podle ní po dvou kolech testování 22. listopadu a 29. listopadu pokračovat nemělo.

Návrat testování ve firmách

Vláda na dnešním zasedání jednala také o znovuzavedení povinného testování na covid-19 ve firmách, finálně jej schválí zítra. Příspěvek na něj by měl být ve stejné výši jako na jaře. Počítá se s tím, že opatření bude platit do konce února příštího roku. 

Povinné testování začalejo na jaře nejprve v podnicích nad 250 zaměstnanců, které musely první kolo dokončit do 12. března. Postupně kabinet závazné testy zavedl i v nejmenších firmách, u živnostníků a ve veřejném sektoru.

Podniky mohly na test čerpat 60 korun z veřejného zdravotního pojištění, maximálně si ale mohly nárokovat čtyři testy na zaměstnance za měsíc.

Pokračování jednání v pátek a pondělí

Vláda ANO a ČSSD se kvůli úpravě opatření proti šíření covidu-19 sejde znovu v pátek v poledne, kdy rozhodne o přesném textu usnesení. Pokračovat v jednání bude kabinet v demisi v pondělí večer, kdy ministři budou jednat o kompenzacích pro firmy.

Odklad schválení přesného textu opatření na pátek podle Babiše není způsoben tím, že by kabinet zvažoval, zda nebude nutné vyhlásit nouzový stav. „Úředníci to musí napsat, aby to vláda mohla odhlasovat,“ uvedl.

Válek: Chystá se jakýsi český model

Ještě před vládou mluvil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) o opatřeních s AntiCovid týmem složeným ze zástupců budoucí vlády, tedy z koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a koalice Pirátů se STAN. Sešla se i vládní rada pro zdravotní rizika.

„Nejedná se ani o rakouský ani bavorský model, ale jakýsi český model,“ řekl v poledne na tiskové konferenci budoucí nástupce Vojtěcha Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že vláda odeslala AntiCovid týmu navrhovaná opatření už včera. Zúčasntění experti podle něj reagovali, že by bylo lepší, kdyby zůstaly zachovány PCR testy.

Zároveň Válek podpořil plošné testování ve školách. To by mohlo probíhat pomocí kvalitních antigenních testů, zmínil. Podotkl, že právě Bavorsko, kterým se Česko inspiruje, děti masivně testuje.

Válek rovněž urgoval, aby se kabinet soustředil na to, aby třetí dávku očkování proti covidu dostali senioři a rizikoví lidé. Ve všech uzavřených prostorách by pak měli lidé nosit respirátory FFP2.

panda82 ( 19. listopadu 2021 13:42 )

Bič a jenom vyhrůžky, může mi někdo říct, že lék trulicity, 1,5mg , se bude mít rádo s lékem na covid 19a a to je jen jeden, ještě mám 2, na vysoký tlak, pak se půjdu dát očkovat

joanna5 ( 19. listopadu 2021 13:37 )

Mysleno rizikove skupiny nad 65 roku - ti maji sedet doma a opatrovat se, na nakup s respiratorem. A netykejte.

spania ( 19. listopadu 2021 13:06 )

Jakýsi český model...To bude asi vypadat!Opisují od ostatních a pak si z toho chtějí vytvořit svůj český model.Nástupce Adama Vojtěcha bude asi hodně chytrý,určitě bude vědět jak na to,abychom se zbavili v Česku covidu...A v únoru se budou podle Rakouska o***t a zavedou taky povinné očkování,už teď je mi to jasné.

Eric Sllowinski ( 19. listopadu 2021 12:54 )

Vojtech by si mel dat lajnu K O K S U na Jiraku jak to ma o vikendu zvykem a pak spiva ptakum , nebo rekneme tomu mikrofon no

Eric Sllowinski ( 19. listopadu 2021 12:52 )

Babis vi vsechno,nevite kdy Z D E C H N E ?Treba by se ho mel nekdo zeptat kdy knecne planuje CH C I P N O U T jedine nebezpeci ve statu je on jedinem MOR a RAKOVINA v CZ se jmenuje ANDREJ MONIKA VIVEN FREDERIK BABISOVY.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa