Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministři nemají na přitvrzení shodu, oznámil Babiš. Bude nouzový stav kvůli rakouskému modelu?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. listopadu 2021
22:50
Autor: ČTK, for, vei, kal - 
15. listopadu 2021
07:09

Po třech hodinách diskusí o úpravě opatření proti covidu skončili ministři bez shody, uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Jednání kabinetu bude pokračovat ve čtvrtek a do té doby by mělo být jasnější, jak na jednotlivá opatření nahlížejí například soudy, dodal s dalším apelem na očkování. Podle Babiše se zvažuje více možností, mezi nimi ukončení uznávání antigenních testů jako covidového certifikátu, ale i takzvaný bavorský model, kde se neuznává žádný typ testů, nebo rakouský, kde se omezuje neočkovaným i volný pohyb. Babiš připustil, že na rakouský model by byl potřeba podle názoru legislativců nouzový stav. Po dotazu Blesk Zpráv, zda by ho vyhlásila i jeho vláda v demisi, opáčil: „Počkejte si na čtvrtek.“

Nyní jsou podle Babiše tři cesty, jak dál postupovat:

  • Rakouský model: Lockdown pro neočkované.
  • Bavorský model: Neočkovaní nemají omezený pohyb.
  • O-PCR-N model, tj. konec uznávání antigenních testů: Uznávat by se pak mělo jen očkování, prodělaná nemoc nebo PCR testy.

S AntiCovid týmem Babiš jednat už nechce

Původně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) avizoval, že po dohodě s poradním AntiCovid týmem koalic Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a PirSTAN navrhne jen zrušení antigenních testů. „Vedla se debata v tom směru, jestli je to vzhledem k epidemické situaci dostatečné,“ řekl po jednání vlády.

Premiér doplnil, že na čtvrtek ráno svolá Radu vlády pro zdravotní rizika. Jednat s AntiCovid týmem ale znovu nechce. Podle něj jsou jeho odborníci, například vakcinolog Roman Chlíbek, i v radě vlády. „Bez ohledu na to, co nám řekne AntiCovid tým, my to musíme udělat. Je to naše zodpovědnost,“ dodal Babiš. Podle Vojtěcha je otázkou, jestli s opatřeními čekat na soulad s nastupující vládou, ale debata se ještě povede.

Vrátí se nouzový stav?

Do čtvrtka musí podle něj ministerstvo podrobně rozpracovat tři předložené varianty. V Rakousku mají neočkovaní podle Babiše možnost si jen chodit do lékárny nebo do obchodů, v Bavorsku mají zachovaný volný pohyb. „Ministerstvo zdravotnictví musí zanalyzovat hlavně různé právní aspekty,“ dodal Babiš. Podle něj jsou i legislativní názory, že na takzvaný rakouský model by nestačil pandemický zákon, ale byl potřeba nouzový stav.

Video  Babiš: Překvapilo mne, jak se Zemanův zdravotní stav zlepšil  - ČTK
Video se připravuje ...

Vojtěchovy očkovací cíle

Cílem všech opatření je podle Vojtěcha zvýšení proočkovanosti populace. V současné době je očkovaných 59,9 procenta populace ČR a zhruba 68 procent lidí nad 12 let, pro které je teď vakcína schválená. Podle Vojtěcha je stále 1,5 milionu neočkovaných lidí ve věku 19 až 65 let.

Situace v nemocnicích sice není podle Babiše tak dramatická jako vloni, ale označil ji za velice vážnou. „Na JIPkách je dramatický počet hlavně nenaočkovaných, ti jsou ohrožení na životě,“ uvedl. Podle dat o nákazách je na JIP v listopadu 64 procent lidí neočkovaných. „Nerostou nám naštěstí zatím těžké případy tak exponenciálně jako počty pozitivních. Očkování nám chrání jednotky intenzivní péče před větším zahlcením,“ dodal. Nyní je hospitalizovaných 3800, z nich 572 leží na JIP.

Opatření o zrušení uznávání antigenních testů a samotestů je jediným krokem, který přineslo jednání stávajícího kabinetu s AntiCovid týmem zastupujícím budoucí vládu Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

AntiCovid tým naopak nesouhlasil se zavedením tzv. rakouského modelu, podle kterého by při vstupu do restaurací či na hromadné akce nebylo možné uznávat žádný druh testů, ale pouze očkování či prodělání covidu-19.

Možné kompenzace ministři v pondělí neřešili.

Video  Brífink ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) k aktuální epidemické situaci 
Video se připravuje ...

pitomik007 ( 16. listopadu 2021 18:10 )

sasazasejetu_zase ( 16. listopadu 2021 17:20 )

Lehni na hadr!

Actimel ( 16. listopadu 2021 13:49 )

Co tobě je po tom? Ty si tečkovaná, tebe se to netýká, tak co tady zase štveš a rozvracíš?

Anifa ( 16. listopadu 2021 12:40 )

S covidem nevymyslí nic nového .Ani stará, ani nová

Anifa ( 16. listopadu 2021 12:38 )

Přesně tak. Nikomu nejde o lidi, jen tlachají a snaží se získat pronsebe a kamarády plná koryta

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa