Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Vláda „zařízla“ antigenní testy. Na akce na 1000 lidí bude nutný PCR

Aktualizováno -
5. listopadu 2021
12:30
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
5. listopadu 2021
06:50

Na akcích nad 1000 lidí se nebude možné od 22. listopadu prokazovat antigenním testem, ale jen PCR, očkováním nebo proděláním nemoci, schválila vláda. Stejně tak bude bezinfekčnost nutné předkládat v lyžařských areálech při koupi skipasu. V uzavřených kabinách bude nutná ochrana dýchacích cest. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Vláda také rozhodla o zvýšení minimální mzdy, od příštího roku vzroste na 16200.

Premiér Andrej Babiš (ANO) vysvětlil, že tisková konference se posunula, protože poslouchali rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem na rozhlasové stanici Frekvence 1. „Skutečně pracujeme, jako kdybychom tady měli být ještě dlouho,“ zaručil se premiér a vyvrátil připomínky o tom, že jeho vláda nepracuje. Dodal, že dnes projednali spoustu bodů.

Kabinet podle očekávání schválil přísnější opatření, které prosazoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou. Ministr předpokládá, že dnes přijatá opatření by se neměla dva až tři týdny měnit. Pokud se situace zhorší, připadá poté v úvahu další zpřísnění prokazování bezinfekčnosti.

Vláda také podle Vojtěcha schválila, že se zkrátí platnost testů pro návštěvy v sociálních zařízeních. Antigenní bude platit jeden den, PCR test pak tři. „Testování zaměstnanců v těchto zařízeních jednou týdně, které je povinné pro neočkované, se změny nedotknou. Jejich testy dál hradí zdravotní pojišťovny,“ uvedl Vojtěch.

Při nákupu skipasů se lidé budou muset rokázat dokladem o bezinfekčnosti. V uzavřených kabinách bude nutná ochrana dýchacích cest. Vojtěch to napsal na twitteru.

Česká vláda stejně jako jiné země podle Vojtěcha přistoupila s blížící se zimní sezonou ke stanovení kontrol na horách. Lidé tak budou muset předložit potvrzení, že mají dokončené očkování, v posledním půl roce prodělali nemoc covid-19 nebo negativní test. Prokázat se budou moci prostřednictvím aplikace Tečka nebo tištěným certifikátem.

Minimální mzda stoupne o tisíc korun

Jedním z větších témat byla minimální mzda. „Je to dořešeno,“ poznamenal premiér, do jednání se zapojila i Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Minimání mzda stoupne o 1000 korun a od první ledne bude mít výši 16 200 korun.

Premiér Babiš doplnil, že se jednalo i o přerozdělování finančních prostředků investičního nástroje REACT-EU. Podle Babiše „půjdou peníze z Evropy“ do zdravotnictví, peníze dostanou i potravinové banky. Dále se řešil program Covid-ubytování, dopady plastů, sucho na Rakovnicko a další. Bylo to hrozně moc bodů,“ zakončil premiér.

S minimální mzdou se zvýší i zaručená mzda, a to podle odbornosti, složitosti a odpovědnosti práce až na 32.400 korun. Ministerstvo práce navrhovalo původně přidání o 2800 korun na 18.000 korun. Odbory to podporovaly. Zaměstnavatelé byli proti, přidali by o 500 korun. Tripartita o částce několikrát jednala, ale nedohodla se.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že podle návrhu ministerstva zdravotnictví bylo přijato, že se od 22. listopadu na hromadných akcích nad 1000 osob nebudou uznávat antigenní testy na covid-19, jen testy PCR, případně potvrzení o prodělané nákaze nebo očkování. Podobné podmínky jako pro ostatní služby, tedy systém O-T-N, zavede kabinet také pro vleky a lanovky.

Babiš i Vojtěch zmínili „brutální“ kampaň na podporu očkování proti covidu-19, která je inspirovaná sérií obrázků známé z cigaretových krabiček. Podrobnosti neuvedli, kampaň ministerstvo zdravotnictví zveřejní v nejbližších dnech.

Během otázek novinářů premiér Babiš potvrdil, podá demisi po ustanovení Poslanecké sněmovny, demisi pošle poštou. Dodal, že během svého hovoru s prezidentem Zemanovi řekl, že by nepřijal pověření sestavit vládu. „Je to marné, pan Fiala se mnou odmítl jednat. Polistopadový kartel plní svůj antibabišovský program,“ vysvětlil premiér.

Vláda také dnes schválila nákup 72.000 litrů kapaliny AdBlue pro potřeby složek Integrovaného záchranného systému do skladů Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Nákup bude formou veřejné zakázky, informoval na twitteru ministr průmyslu a obchodu (MPO) Karel Havlíček (ANO). Na nákup vláda uvolní sedm milionů korun, jde o zásobu na tříměsíční spotřebu.

AdBlue se používá u naftových motorů pro snížení obsahu oxidů dusíku ve výfukových plynech. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě umělých hnojiv, stěžejní komoditou pro jeho výrobu je plyn. Všechna vozidla používající AdBlue z výroby jsou vybavena elektronickým systémem znemožňujícím jejich provoz bez této kapaliny. Není tak možné obcházet emisní normy. Největším výrobce aditiva AdBlue je v regionu slovenská firma Duslo, která patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Video  Tisková konference po jednání Ministerstva zdravotnictví: ministr Adam Vojtěch a hlavní hygienička Pavla Svrčinová (4.11.2021)  - ČTK
Video se připravuje ...

hejhej ( 5. listopadu 2021 16:26 )

Jirik-ta:

hejhej ( 5. listopadu 2021 16:25 )

PCR test je o hodně dražší, proto je " nutný". Nakazit covidem může daleko spíše očkovaný, než zdravý neočkovaný. Veškerá nařízení jsou především o penězích.
Šikana pokračuje !!!!

Jirik-ta ( 5. listopadu 2021 15:16 )

já taky nikam nejdu jen ven na kolo

Jirik-ta ( 5. listopadu 2021 15:15 )

tam bude určitě vyjímka jako v obchodě v paneláku atd.

jajas ( 5. listopadu 2021 13:36 )

Palce budu otáčet nahoru, až bude příležitost. Tady ji nevidím.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa