Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na akce nad 1000 lidí jen s PCR testem, chce Svrčinová. Kdy přijde lockdown?

Aktualizováno -
4. listopadu 2021
10:46
Autor: ČTK, tsv - 
4. listopadu 2021
06:55

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová navrhne vládě, aby na akce nad 1000 lidí pouštěli pořadatelé už jen ty hosty, kteří budou mít pouze PCR testy, očkování nebo prodělanou nemoc. Do tisícovky návštěvníků se mají zatím ještě dál uznávat i antigenní testy, vláda Andreje Babiše (ANO) by to měla projednat v pátek s tím, že změna by měla být účinná k 22. listopadu. Bezinfekčnost mají kontrolovat také provozovatelé lyžařských areálů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) apeloval na zaměstnavatele, aby umožnili svým zaměstnancům pracovat z domova, pokud je to jen trochu možné. Uvedl to po čtvrtečním jednání centrálního řídícího týmu, po kterém znovu apeloval na seniory a další lidi z ohrožených skupin, aby se nechali očkovat třetí posilující dávkou. A případný lockdown by byl podle Svrčinové ve hře až v momentě, kdy by vláda vyhlásila nouzový stav.

Základní přehled novinek:

  • Ministerstvo zdravotnictví bude navrhovat vládě, aby na akcích nad 1000 lidí nebyly uznávány antigenní testy na covid-19. Na menších budou i nadále. Novinka má platit po schválení vládou od 22. listopadu.
  • Při nákupu jízdenek v lyžařských areálech budou podle hlavní hygieničky pokladní kontrolovat test, očkování nebo prodělanou nákazu covidem. Upravená pravidla budou platit od 1. prosince. Nošení respirátoru nebo podobné ochrany dýchací cest bude nutné na lanovkách nebo ve frontách, pokud nebudou dodržovány rozestupy.
  • Vláda by měla projednat také to, aby se platnost PCR testu snížila na tři dny i v zařízeních sociálních služeb. Antigenní test by také tady měl platit jen jeden den.
  • Spolupráce s armádou na Chytré karanténě bude prodloužena do konce ledna, zájem o spolupráci s armádou mají i zástupci koalice Spolu, řekl Vojtěch.
  • Další zpřísnění opatření by se dotklo hromadných akcí, avizoval ministr Vojtěch s tím, že je potřeba, aby pořadatelé kontrolovali bezinfekčnost. Připustil, že ne vždy se to děje.
  • Lockdown, neboli uzavření celé společnosti, podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové není v plánu, dokud nebude vyhlášen nouzový stav. Na Vánoce podle ní predikce, že by byl nutný, nejsou. Případně by se omezily služby jeden na jednoho (například kadeřnictví) a hromadné akce, řekla dnes novinářům po jednání centrálního řídícího týmu.

„Jediným řešením situace je očkování,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání, na kterém byli i zástupci Anticovid týmu koalice Spolu včetně kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Jednání v obdobném složení mají podle Vojtěcha probíhat každý týden ve čtvrtek.

„Ochrana před nákazou klesá k 60 procentům. Ochrana před hospitalizací a těžkým průběhem je stále kolem 85 procent,“ uvedl ministr a znovu apeloval na seniory 65+, aby se očkovali třetí dávkou. „Prosím všechny seniory, ale i rizikové skupiny, chroniky, aby tuto posilující dávku využili,“ dodal.

Vojtěch: Zatím nedochází k masivnímu omezování elektivní péče

„Zatím nedochází k masivnímu omezování elektivní péče,“ řekl dále ministr k situaci v nemocnicích, nicméně připustil, že v některých regionech už se to děje.

Rozhodnutí o povinném očkování pro zdravotníky nechává ministr Vojtěch na příští vládě. „U těch zdravotníků ani to nevidím jako ten nejzásadnější problém. Ta proočkovanost je tam poměrně vysoká. U sociálních pracovníků je to o něco horší, ale toto opatření, si myslím, je už na nové vládě,“ řekl ministr na tiskové konferenci.

Na to, zda bude v příštích letech potřeba pravidelně docházet na přeočkování proti koronaviru, ministr zdravotnictví na tiskové konferenci odpovědět neuměl.

„My dnes vidíme, že ta efektivita očkování po té třetí dávce se zvýší na nějakých devadesátpět procent, takže to výrazně tu imunitu posílí. Ale jak dlouho to vydrží, to je zase otázka na další klinické studie. Může se stát, že tady bude nutnost pravidelného přeočkování, ale to není nic nového. Máme to u chřipky, máme to u celé řady jiných chorob, takže tady neobjevujeme kolo.“

Video  „Až do úplného padnutí," Lékařka o přeplněných čekárnách, nebezpečných virech i výpadcích léků  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Draza11 ( 5. listopadu 2021 04:13 )

HNUS,JAK NÁS NAMOTÁVÁTE NA VAŠE KECY

Draza11 ( 5. listopadu 2021 04:01 )

HNUS!!!!!!!!

Draza11 ( 5. listopadu 2021 04:00 )

V NEMOCNICÍCH ZA POTVRZENÍ COVID RAZÍTKO OD DOKTORA JSOU BONUSY,TAK SE VYDĚLÁVÁ.AČ NEJSTE POZITIVNÍ,ALE PODLE DOKTORA JSTE.!!!!!

Draza11 ( 5. listopadu 2021 03:57 )

Draza11 ( 5. listopadu 2021 03:56 )

V LÉTĚ VŠICHI JEDTE K MOŘI,NIC SE NEDĚLO,ŽÁDNÝ COVID ,AŽ TED BUDOU VÁNOCE TAK NÁM VY VLÁDO PĚKNĚ ZKURVÍTE ,TÍM ŽE JSTE SI ZASE VYMYSLELY DOBREJ TAH,JOJO,MÁTE TO DOBŘE NA NÁS PROMYŠLENÉ,ALE MY OVEČKY VÁM TO NEUSTÁLE ŽRÁT NEBUDEME,DĚLÁTE Z NÁS BLBCE.VY Z TOHO MÁTE A MY TRPÍ­ME!!!!­!!!!!J­DĚTE VY NAŠE CELÁ VLÁDO UŽ DO HAJZLU!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa