Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mladíci mají větší riziko zánětu srdečního svalu po očkování Modernou. Existuje důvod k obavám?

Autor: Darina Jíchová - 
24. října 2021
05:00

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvedlo, že muži mladší 30 let, kteří byli naočkováni vakcínou Moderna, mají vyšší pravděpodobnost, že by se u nich mohl vyvinout zánět srdečního svalu neboli myokarditida, než ti, kteří dostali vakcínu od firmy Pfizer, uvedl list Daily Mail.

Odborníci vysvětlili, že na každý milion osob naočkovaných Modernou se objeví o 21 případů myokarditidy více, než je tomu u skupiny, která dostala Pfizer. Jedná se většinou o lidi ve věku 18 až 39 let a převážně muže. CDC dodává, že nebezpečí zánětu srdečního svalu je nižší u osob starších 30 let. To je jeden z důvodů, proč severské země jako Švédsko či Dánsko omezily užívání Moderny pro mladé lidi. CDC doplnilo, že více ohroženi jsou muži, zdůraznili však, že výskyt této komplikace je ojedinělý.

CDC: Vakcína od Moderny je bezpečná

„Statistiky ukázaly, že u mladých mužů pod 30 let očkovaných Modernou se objevil drobný nárůst případů myokarditidy nebo perikarditidy,“ komentovali specialisté CDC. Nicméně vakcína proti covidu-19 je podle nich zcela bezpečná. „Všechny schválené vakcíny včetně Moderny jsou bezpečné a benefity očkování dalekosáhle převažují nad potenciálním nebezpečím výskytu nežádoucích účinků,“ oznámilo CDC.

To zdravotní experti z evropských severských zemí - Dánsko, Finsko, Švédsko a Island - oznámili, že mladé lidi Modernou očkovat nebudou, a to právě kvůli riziku zánětu srdečního svalu. Norsko uvedlo, že mladé lidi bude očkovat pouze Pfizerem. CDC rovněž zveřejnilo statistiky, u Pfizeru je na každý milion očkovaných 36,8 případu myokarditidy u kategorie muži ve věku 18 až 24 let a 10,8 případu v kategorii muži 25 až 29 let.

Myokarditida často sama zmizí

Pro Modernu to vypadá následovně, na každý milion očkovaných se vyskytlo 38,5 případu myokarditidy u kategorie muži ve věku 18 až 24 let a 17,2 případu v kategorii muži 25 až 29 let. CDC už v červnu zveřejnilo upozornění na to, že se po očkování Modernou mohou objevit zmiňované srdeční obtíže. Odborníci však ujistili veřejnost, že to nic nemění na tom, že vakcína je bezpečná a efektivní. Pravděpodobnost výskytu tohoto problému je nižší než 0,01 procenta.

„Ano, myokarditida může být velmi nebezpečná, často ale sama zmizí,“ podotkli experti CDC. Zánět srdečního svalu často vede k únavě, dušnosti nebo bolesti na prsou. Lidé, kteří se s onemocněním potýkají, jsou ve vyšším ohrožení, že u nich dojde k selhání srdce nebo že prodělají infarkt či mrtvici. Při větší fyzické zátěži může dojít k náhlé zástavě srdce, což může vést až ke smrti.

Video  Covidový Titanic v Česku: Primář o úbytku zdravotníků a nesplaceném dluhu z jara  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Manowar ( 25. října 2021 05:09 )

Riziko hrozí z každé vakcíny,ale pokud se něco přihodí,tak to není z vakcíny,ale z jiné nemoci.

XYZ3 ( 25. října 2021 00:40 )

Jo okování je očkování...viz popisek u fotografií. A já myslela, že už jsou okovaní, a že jsou chráněni proti C19...

Jirik-ta ( 24. října 2021 10:08 )

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=4FPB­hADB1OE

Jirik-ta ( 24. října 2021 09:50 )

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=c36t­4G0dHXA

Jirik-ta ( 24. října 2021 09:49 )

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=c36t­4G0dHXA

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa