Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Britské zdravotnictví je na řadě míst před kolapsem: Šéf zdravotníků chce povinné roušky

Autor: ČTK - 
20. října 2021
11:02

Britské veřejné zdravotnictví je v mnoha částech země blízko hranice přetížení kvůli koronavirové pandemii a tlak s blížící se zimou poroste. Varoval před tím ve středu v rozhovoru s BBC Matthew Taylor, šéf Národní zdravotní služby (NHS), která zastřešuje čtyři veřejně financované zdravotní systémy v Británii.

Britské úřady v úterý hlásily 223 nových úmrtí souvisejících s covidem-19, což je nejvyšší denní počet od března. Také počty nových případů koronavirové nákazy jsou nejvyšší v Evropě.

Premiér Boris Johnson zrušil téměř všechna proticovidová opatření v Anglii a opatření, jako je jinde v Evropě běžné povinné nošení roušek, nechává jen v záloze jako „plán B“. Regionální vlády Skotska, Walesu a Severního Irska rozhodují o svých krocích v boji s koronavirem nezávisle na ústřední vládě v Londýně, která stanoví pravidla pouze pro Anglii.

„Situace se bude jen zhoršovat“

Lékaři nyní podle BBC vyjadřují obavu, že zvyšování počtu hospitalizovaných v kombinaci s tlakem na NHS kvůli sezonním virům by mohlo vést k „dokonalé bouři“, kvůli níž by nemocnice nebyly schopné zvládat nápor pacientů a normálně fungovat.

Šéf NHS Taylor vyzval k zavedení opatření jako nošení roušek a práce z domova, což by podle něj byly jen menší nepříjemnosti, které by však mohly předejít krizi. „Hovořím s představiteli zdravotnictví každý den a všichni říkají, že jejich služby jsou nyní pod intenzivním tlakem. Teď je polovina října. Situace se bude jen zhoršovat,“ prohlásil Taylor.

Ministr: Spoléháme na očkování

Johnsonova vláda uvedla, že se spoléhá na očkování, včetně třetích posilujících dávek u zranitelných osob, a doufá, že se díky tomu tuto zimu vyhne zavádění lockdownů.

Britský ministr pro podnikání Kwasi Kwarteng řekl, že další plošné uzávěry by byl špatný krok a že také neočekává brzké zavádění méně rozsáhlých opatření. „Ministři, vědci a experti sledují data každou hodinu,“ řekl Kwarteng BBC. „A nemáme pocit, že je čas na plán B. Snažíme se přimět lidi, kteří nejsou naočkováni, aby se naočkovat nechali a aby se zvýšilo očkování posilující dávkou,“ řekl ministr.

V červenci britský kabinet zrušil většinu omezení, která v zemi platila více než rok, včetně zakrývání dýchacích cest ve vnitřních prostorách a pravidel limitujících sociální kontakty. Po zrušení protikoronavirových pravidel se lidé rychle vrátili k chování, na které byli zvyklí před pandemií. Roušky a omezování sociálních kontaktů z většiny míst v Anglii vymizely, přestože ve Skotsku zůstalo nastavení přísnější. Ani v obchodech, kde jsou roušky doporučeny, ani v londýnské veřejné dopravě, kde jsou povinné, je lidé vždy nenosí.

Jirik-ta ( 20. října 2021 11:40 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa