Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nepokoje v Římě pokračují, proti útoku odpůrců covid pasů protestovaly desetitisíce

Autor: ČTK - 
16. října 2021
19:40

V Římě v sobotu protestovaly desítky tisíc lidí proti útoku na sídlo hlavní odborové centrály v zemi CGIL, kterého se minulou sobotu dopustili někteří účastníci protestu proti covidovým certifikátům. Demonstrující skandovali hesla proti fašismu, jelikož policie ze sobotního útoku podezírá členy a představitele neofašistických organizací. V některých dalších italských městech pokračovaly protesty proti povinnosti předkládat covidové certifikáty na pracovišti, informovala italská média.

Podle policie se dnes v Římě na demonstraci na podporu svazu CGIL shromáždilo 60 000 lidí, organizátoři mluví až o 200 000 účastníků. Šéf centrály CGIL Maurizio Landini v projevu vyzval parlamentní síly, které vyjádřily konfederaci podporu, aby trvaly na rozpuštění organizací, které podporují fašismus. Další řečníci vyzvali ke zlepšení pracovních a hospodářských podmínek v zemi. Podle nich chudoba a nejistota podkopávají demokracii. Demonstranti opakovaně zpívali píseň Bella Ciao, která se stala symbolem italského protifašistického odboje.

Útok na sídlo CGIL se uskutečnil minulou sobotu při pochodu proti covidovým pasům, kterého se zúčastnilo několik tisíc lidí. Část demonstrantů pronikla do odborového sídla, které chránilo jen několik málo policistů. Podle prvních výsledků vyšetřování se jednalo především o příznivce krajní pravice. Tento týden v souvislosti s útokem policie vzala do vazby několik čelných představitelů neofašistických organizací.

V dalších italských městech se dnes uskutečnily protesty proti covidovým certifikátům na pracovišti. Výrazně menší bylo dnes shromáždění před vjezdem do přístavu v Terstu, kde v pátek demonstrovalo přes 5000 lidí. Dnes bylo demonstrantů několik stovek, informovala agentura ANSA. Několik tisíc lidí se shromáždilo také v Miláně. V pátek, kdy vstoupila povinnost mít covidový pas na pracovišti, se v zemi uskutečnily protesty, blokády a stávky.

Covidový pas si mohou stáhnout zaměstnanci, kteří dostali první dávku očkování proti covidu-19, mají negativní test nebo se maximálně před šesti měsíci uzdravili z nemoci covid-19. Podle nadace GIMBE, která se zabývá zdravotními statistikami, nemají očkování přes tři miliony zaměstnanců. Lékárny tak hlásí výrazný nárůst zájmu o testování. Největší odborové svazy byly kritické k zavedení této povinnosti a navrhovaly zavést povinné očkování proti covidu-19. Vyzvaly také vládu k zajištění bezplatných testů. V současnosti jsou ceny testů v Itálii zastropované, zaměstnanci si je však musí platit sami.

Video  Boj o protilátky v Česku: Testy jsou dražší než vakcína, tvrdí viroložka. Nevidí ani vědecké "pro"  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa