Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Velké protesty proti covid pasům: „Stop skrytému fašismu,“ bouřili ve třech zemích EU

Autor: ČTK - 
25. září 2021
19:31

Nejméně ve třech evropských zemích se dnes konaly demonstrace proti opatřením spojeným s tzv. covidovými pasy, které slouží jako průkazy bezinfekčnosti. Již jedenáctou sobotu v řadě kvůli jejich vyžadování vyšli do ulic lidé napříč Francií. Demonstrovalo se také v Nizozemsku a Itálii.

V severoitalském Terstu se sešly tisíce lidí, kteří nesouhlasí s vládním plánem povinných covidových pasů pro všechny zaměstnance.

V Itálii chce zase kabinet premiéra Maria Draghiho prosadit, aby měli od poloviny října platné potvrzení o bezinfekčnosti všichni pracovníci ve veřejném i soukromém sektoru. Vláda ve svém nedávném dekretu nařídila, že bez covidového pasu nebude smět od 15. října žádný zaměstnanec do práce. Pokud potvrzení nepředloží, může ho zaměstnavatel z pracoviště vykázat a pozastavit mu plat.

Na souvisejícím protestu v centru Terstu dnes podle organizátorů pochodovalo na 20.000 lidí. Nesli transparenty s nápisy jako „Žádné zelené pasy, žádný apartheid“ a mnozí přirovnávali vládní nařízení ke „skrytému fašismu“, napsala agentura APA. Podobné demonstrace se dnes mají odehrát i v dalších italských městech včetně Říma.

Certifikáty o očkování, zotavení nebo testu jsou ode dneška více potřeba také v Nizozemsku, kde bez nich nikdo nesmí navštívit restauraci nebo hudební festival.

Většina lidí nařízení podporuje, protože covidové pasy byly podmínkou pro zrušení většiny restrikcí, zástupci pohostinského sektoru jej naopak kritizují. Podle nich bude obtížné pravidla vymáhat, navíc poškodí podnikatele, kteří se těžce vzpamatovávají z dopadů pandemie. Stovky lidí dnes proti covid pasům demonstrovaly v Haagu.

Ve Francii bylo na dnešek ohlášeno skoro 200 manifestací a očekávala se účast desetitisíců, napsal deník Le Parisien. Několik tisíc demonstrantů se sešlo v Paříži a také v Nice, kde následně policie rozháněla slzným plynem dav u bydliště místního starosty Christiana Estrosiho. Menší akce se konaly například v Bordeaux, Rennes nebo v Remeši.

Pokračovaly tak pravidelné sobotní mobilizace, které odstartovalo červencové prohlášení prezidenta Emmanuela Macrona o vyžadování „zdravotnických pasů“ na různých veřejných místech včetně kaváren, restaurací či nemocnic. Kontroly potvrzení o očkování, prodělání covidu-19 nebo o negativním testu se pak staly realitou 9. srpna. Dalším důvodem aktuálních protestů je povinná vakcinace mezi zdravotníky.

Video  Předvolební debata Blesku: Hádka o 30 tisíc mrtvých na covid, uznávání protilátek i očkovací strategii  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa