Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Neočkovaný táta šesti dětí se nakazil covidem. Ve 169 nemocnicích pro něj neměli vhodné lůžko

Autor: kso - 
20. září 2021
19:50

Otec šesti dětí málem nepřežil hospitalizaci s covidem-19. Robby Walker (52) z Floridy, podobně jako většina Američanů, kteří s nákazou skončí v nemocnici, nebyl očkovaný. Život mu zachránili v podstatě zázrakem, nyní žádá ostatní, aby se očkovat nechali.

Robbyho žena Susan v srpnu řekla televizi CNN, že její manžel nutně potřebuje mimotělní podporu života. V nemocnici, ve které byl hospitalizován, však nebylo pro další akutní případ volné lůžko.

Kde se Robby nakazil, není úplně jasné. Podle Susan se to mohlo stát při oslavách amerického dne nezávislosti 4. července, kdy u Walkerových byli na návštěvě příbuzní a přátelé, a všichni šli společně do restaurace. Nikdo z rodiny nebyl očkovaný, jen Susan měla ještě protilátky po prodělaném covidu-19.

Walkerova rodina se vesměs bála vedlejších účinků, které může vakcína mít na lidské tělo. Zároveň se nikdo z nich neměl příliš na pozoru, protože se na Floridě začaly rozvolňovat restrikce. „Náš stát se začal otevírat. Čím dál méně lidí nosilo roušky, mysleli jsme si, že se věci vrací zpět do normálu,“ vysvětlila Susan.

Nakažený Robby litoval, že není očkovaný

Po oslavách v červenci se u Robbyho projevila horečka a test u něj prokázal nákazu koronavirem. Krátce na to se 11 jeho příbuzných a přátel sešlo na výletní lodi, všichni z nich se nakazili také. Nákaza se vyhnula pouze Susan. Ale byl to Robby, kterého covid-19 zasáhl nejvíce.

Co začalo jako horečka, se postupně rozvinulo v oboustranný zápal plic. Robby se svou nemocí musel na pohotovost a 25. července volal své ženě Susan s děsivou zprávou: rozhodl se nechat intubovat. U některých nakažených s těžkým průběhem je intubace jedním z posledních kroků. „Plakal a říkal mi, jak lituje, že se nenechal očkovat,“ zmínila Susan, aby hlesla: „A prosil mě, ať se nechám očkovat já.“

Nechtěla se smířit s manželovou smrtí

Doktoři varovali Susan, že je možné, že se Robby z nemocnice nevrátí domů. Susan se s možnou smrtí svého manžela nehodlala smířit, a tak začala zkoumat své možnosti. Transplantace plic bohužel možná nebyla, kvůli pandemii je seznam čekatelů příliš vysoký. Druhou možností byla mimotělní podpora života. Technikou ECMO okysličují lékaři pacientovu krev mimo tělo, a následně ji napumpují zpět. Pomáhají tak poškozeným plicím a srdci se zotavit.

Na Floridě však kvůli vysokému počtu pacientů s covidem-19 tato možnost nebyla. „Prozkoumali jsme každou nemocnici od jihu až na sever Floridy,“ řekla v srpnu Susan. Robbyho rodina postupně obvolala 169 nemocnic v několika státech, žádná pro něj neměla místo.

Doktor se o příběhu dozvěděl z tisku

Poté se Susan obrátila na média, konkrétně americkou zpravodajskou stanici CNN. Rozhovor náhodou viděl doktor Robert Gallagher z Connecticutu. Netrvalo dlouho a Robby už byl ve speciálně vybaveném letadle, intubován a připraven letět do Connecticutské nemocnice. Jeho nejstarší dcera, matka a Susan společně jely do státu autem.

Robby cestu přežil a v nemocnici Svatého Francise v Hartfordu ho přijal doktor Gallagher. Byl napojen na mimotělní podporu. „Když jsem přišla do nemocničního pokoje a viděla jsem ty 20 stop dlouhé trubice, s jeho krví mimo tělo, pomyslela jsem si: 'Bože, co jsem to udělala?'“ řekla o zážitku Susan. Robby zůstal na podpoře 22 dní a 2. září byl již jeho stav stabilní. Robby přežil, hlavně díky tomu, že doktor Gallagher náhodou narazil na jeho případ.

Robbyho cesta však není u konce. V nemocnici zhubnul přes 20 kilo a ochably mu svaly. „Tento týden jsem začal chodit na fyzioterapii,“ řekl ve čtvrtek Robby a dodal: „Už teď však vidím rozdíl oproti minulému týdnu.“ CNN taky vyprávěl o tom, jak je hrdý na Susan, že společně s jeho rodinou tak odvážně bojovala za jeho život: „Je to moje hrdinka.“ Poděkoval také doktoru Gallagherovi.

Robby nyní vyzývá k očkování

Na srdci mají Robby a Susan ještě jednu věc. Robby se již nechce znovu vystavit nákaze a znovu podstoupit tuto bolest. „Můj muž se rozhodl, že až se vrátíme domů… pokud nejste očkovaní, nesmíte se k němu přiblížit,“ doplnila Susan. Robby dodal, že přemýšleli i o ceduli, co si postaví před dům. Také bude rád, pokud hosté u nich na návštěvě budou nosit roušky. Po tom, čím si prošly jeho plíce a další orgány, by Robby setkání s dalším virem nemusel přežít. Příběh již inspiroval přes 60 členů jejich rodiny, přátel a kolegů k tomu, aby se nechali očkovat.

Omasta ( 20. září 2021 22:35 )

Uveďme to na pravou míru. Chlapík si zanedbal zápal plic, protože byl na výletní lodi a nešel źa praktickým lékařem. Zápal plic se musí léčit všas. Proti tomu žádná vakcína nepomáhá. Toť vše.

abil ( 20. září 2021 22:32 )

V ramci objektivity by mely vychazet take clanky o tom, k cemu vyzyvaji ti, kteri byli plne ockovani, ale jsou v nemocnici v tezkem stavu nebo dokonce umiraji na covid-19. I takovi existuji a neni jich zrovna malo. Ale ti urcite jsou v takovem stavu kvuli svym jinym nemocem a covid za to vubec nemuze, kdezto u neockovanych, kteri maji uplne stejne nemoci, je vinikem tezkeho stavu nebo smrti vzycky jen covid.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa