Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidé mají radost, covid končí, tvrdí Babiš. Epidemiologové nesouhlasně kroutí hlavou

Autor: Alice Mikulášová - 
14. září 2021
05:00

Epidemie koronaviru v Česku sílí, situace se opět začala zhoršovat. Za minulý týden přibylo 2608 případů. V nemocnicích je 113 pacientů, což je nejvíc od 17. června. Ale premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém internetovém pořadu uvedl, že  lidé mají radost, že covid končí a vracíme se do normálu. Jenže experti s ním nesouhlasí. Podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška covid už ze společnosti nikdy nezmizí. Předseda České lékařské komory Milan Kubek varoval, že neočkovaní budou umírat, a exministr zdravotnictví Roman Prymula řekl, že covid ještě neodešel. A apeloval na zdravý selský rozum.

Jsme „best in covid“, citoval nedávno premiér Andrej Babiš(ANO) sám sebe. To, že Visegrádská čtyřka v čele s Českem je nejlepší, tvrdil premiér už loni v srpnu. Českou republiku pak ale naplno zasáhly dvě covidové vlny, během kterých zemřelo 30 tisíc lidí, a z hlediska počtu mrtvých jsme mezi nejhoršími v Evropě.

„Celkové nadúmrtí bude nakonec v konečném důsledku i mezinárodně jeden z nejlépe srovnatelných parametrů, protože není ovlivnitelný tím, jak se kvalitně hlásí příčiny úmrtí, a metodikami v jednotlivých státech,“ doplnil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Definitivně se podle něj data o příčinách úmrtí budou uzavírat v příštím kalendářním roce. Za rok 2020 byla dostupná letos na konci května.

V nedělním vydání Čau lidi premiér řekl, že „Covid končí, vracíme se do normálu.“ Zavzpomínal na to, jak byl na koncertě Michala Davida, kde bylo asi 9000 lidí. V letošním prvním pololetí přitom zemřelo v Česku 76 300 lidí, o 33 procent více než o rok dříve, kdy země byla na počátku epidemie nemoci covid-19. 

Andrej Babiš (ANO) v předvolební debatě na CNN Prima News (1.9.2021) Andrej Babiš (ANO) v předvolební debatě na CNN Prima News (1.9.2021) |  Speciál 360°: Hlas lidu - předvolební debata CNN Prima NEWS

Odborníci: Musíme očkovat, jinak budou lidé zase umírat

Dušek také uvedl, že „covid ze společnosti nikdy úplně nezmizí.“ Spolu s proočkovaností společnosti by však měla pandemie ustupovat. 

Podle předsedy České lékařské komory Milana Kubka by se pandemie neměla nijak politizovat, za klíčové považuje přimět co nejvíc lidí k očkování. Zájem o vakcinaci však v Česku klesá. Plné očkování má asi jen 54 procent lidí. „V počtech podaných dávek jdeme dolů a teď musíme udělat něco, co to zlomí. Pokud se rozjede epidemie, lidé budou zase umírat,“ varoval.

Volební sjezd České lékařské komory (ČLK) 19. června 2021 v Praze. Současný šéf komory Milan Kubek. Volební sjezd České lékařské komory (ČLK) 19. června 2021 v Praze. Současný šéf komory Milan Kubek. | ČTK/Šimánek Vít

Podle exministra Romana Prymuly jsme aktuálně ve fázi, kdy přichází vlna, která je minimálně v Evropě poměrně intenzivní. Česko v současné chvíli oproti  jiným státům vykazuje optimističtější čísla - podle epidemiologa je to způsobeno kombinací dvou faktorů: poměrně vysoké proočkovanosti a ještě vyšší promořenosti. Poměrně vysoké procento české populace totiž covid-19 již prodělalo.

„Z tohoto pohledu my na tom budeme nepochybně lépe než řada západních zemí, ale ještě vzhledem k těm celkovým počtům bych to nenazval, že covid prostě odešel. Covid ještě neodešel. Ale nepochybně situace  bude výrazně lepší, než tomu bylo v těch prvních dvou vlnách,“ řekl Prymula Blesk Zprávám.

Bývalý ministr zdravotnictví zmínil také rizika, která s sebou současná „klidová“ situace může nést. „Měli bychom apelovat na to, abychom se na to dívali zdravým selským rozumem, protože já mám velikou obavu, jak my se na to díváme ode zdi ke zdi vždycky, tak buď jsme tady v těžkém klinči nějakého lockdownu, anebo naopak děláme, že se vůbec nic neděje,“ řekl Prymula.

„Myslím si, že skutečně ta situace teď nebude nějak dramatická, což vyvolá ve všech falešné vnímání toho, že tady žádné nebezpečí není. A pokud se ti lidé, kteří budou potřebovat přeočkovat, to znamená ti rizikoví, nepřeočkují, tak za půl roku, když už jejich protilátky budou nižší a nebudou tak účinné, tak se může stát, že my tady pak budeme mít vyšší vlnu a všude kolem budou mít nižší. Takže to já vnímám jako určité riziko,“ připojil epidemiolog.

Exministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v projevu národu. Exministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v projevu národu. | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Stručně se k premiérovu výroku vyjádřil i další expert, epidemiolog Petr Smejkal„Byl bych opatrný ohledně konce covidu, “ řekl Blesk Zprávám na dotaz, jestli covid skutečně „končí“.

Video Zemana naštvala „snobská sebranka“ ve Varech. Přistižený epidemiolog Smejkal připustil chybu - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

„Zatím to nejde podceňovat z toho dlouhodobého hlediska, protože zatím ten covid skutečně nezmizel. My se dostaneme do situace, kdy tady s tím budeme žít a kdy se nebude nic moc dít, podobně jako s chřipkou. Ale v ní ještě nejsme,“ uzavřel Prymula.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se epidemie na celkových číslech úmrtí v Česku jasně podepsala. „Je to i určitá informace pro ty, kteří bohužel stále popírají to, že tady nějaká epidemie byla, že byly zahlcené nemocnice. Tato data samozřejmě ukazují, že nemoc nebezpečná je,“ řekl novinářům.

Video  Volební debata - covidová opatření  - Blesk
Video se připravuje ...

Vojtěch: Není důvod k panice a strašení

Jednou z dalších tezí ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha bylo, že není důvod strašit. „Není důvod k panice či strašení,“ řekl Vojtěch na tiskové konferenci k aktuální pandemické situaci. Počet nakažených a hospitalizovaných se podle něj drží v normě. Letos se podle něj šíří nákaza méně a je i méně hospitalizovaných. „Situace se nevyvíjí negativně, jako v minulém roce, ale je třeba být obezřetní,“ dodal ministr zdravotnictví. 

Briefing Adama Vojtěcha Briefing Adama Vojtěcha | Blesk:Jan Vilimek

„Pandemie je na vzestupu, o tom není pochyb,“ řekl na tiskové konferenci epidemiolog  Ladislav Dušek. Zároveň však upozornil na to, že nejde o nic neobvyklého vzhledem k okolnostem - zmínil začátek školního roku i návrat zaměstnanců do kanceláří. 

Briefing Adama Vojtěcha Briefing Adama Vojtěcha | Blesk:Jan Vilimek

Bartoš varuje: Hrozí nám, že se zase ocitneme uprostřed chaosu

V Česku už bylo vykázano 11 633 234 dávek vakcíny a plně očkovaných je 5 841 873 lidí, tedy lehce přes 50 procent populace. To je podle expertů na zažehnání nebezpečí stále málo. Existuje zde i riziková skupina neočkovaných starších Čechů, která čítá na 400 000 osob. U nich není známo, zda nemoc alespoň prodělali.

Ještě před Babišovou hláškou o konci covidu se přitom kriticky ozvala opozice.

„Covidová čísla stoupají, zájem vlády nikoli,“ pustil se na twitteru do současné vlády předseda Pirátů Ivan Bartoš a dodal: „Hrozí nám, že se zase ocitneme uprostřed chaosu, který má na svědomí přes 30 000 životů. A to se nesmí stát. Je čas ukončit tenhle guláš a pandemii řešit jako vyspělý stát 21. století. Tedy s jasným plánem a postupy.“ Jak by takový plán měl vypadat, nastínil Bartoš na twitteru.

Babiš a Bartoš se střetli v debatě CNN Prima News (1.9.2021) Babiš a Bartoš se střetli v debatě CNN Prima News (1.9.2021) | Reprofoto CNN Prima News

„Naprostou prioritou vlády musí být zdraví lidí, ne popírání problémů za účelem udržení preferencí (jako tomu bylo minulý rok). Je smutné, že je třeba něco takového vůbec připomínat. Hluboce doufám, že se scénář z minulého roku nebude opakovat,“ uzavřel předseda Pirátů razantně výčet toho, co by měla vláda v přístupu ke covidu změnit.

Ministerstvo zdravotnictví: Babiš dal najevo další boj

K výroku Andreje Babiše se vyjádřilo i ministerstvo zdravotnictví: „Pan premiér v pondělí ráno při jednání jasně dával najevo, že v tom boji proti epidemii budeme pokračovat, ať už očkováním, nebo testováním. Nikdo nehovořil o ukončení boje," řekl Blesk Zprávám tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl a dodal: „Je pravda, že samozřejmě díky vysoké proočkovanosti a díky tomu, že se ještě další lidé budou očkovat, tak ta opatření a boj s epidemií budou mít trochu jinou podobu, než měly doposavad, ale neznamená to, že je dobojováno."

Jirik-ta ( 16. září 2021 10:47 )

ale můžou za to neočkovaný. A možná taky hlad

Jirik-ta ( 15. září 2021 16:47 )

Jirik-ta ( 15. září 2021 16:45 )

no bylo by to dobrý

Stano1963 ( 15. září 2021 09:41 )

takže jako minulý rok, před volbami sliby o ráji na zemi a po volbách začnou chaoticky zavírat celou republiku po okresech, to tady již bylo

krtek. ( 15. září 2021 09:26 )

jenže on už tu chybu opakoval 2x jednou loni v létě a podruhé na vánoce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa