Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bolest hlavy, únava a potíže s dýcháním. Dlouhým covidem trpí jen zlomek dětí, ukázala studie

Autor: tsv - 
5. září 2021
20:03

Podle nejnovější studie děti čelí pouze minimálnímu riziku dlouhodobého covidu, tedy dlouhotrvajícím příznakům, které přetrvávají i měsíce po nemoci (tzv. long covid). Výzkumem se zabýval londýnský pediatrický institut Great Ormond Street Institute of Child Health. Vedoucí studie poukázali hlavně na negativní vliv pandemie na dětskou psychiku. Napsal o tom server BBC.

Tým vědců se zaměřil na děti ve věku 11 až 17 let, které se nakazily v období mezi minulým zářím a letošním březnem. Z celkem 235 000 infikovaných hlásí dlouhodobé příznaky trvající 15 týdnů po nemoci jen 1,7 až 14 procent.

Mezi nejčastější dlouhotrvající symptomy patří bolest hlavy, únava a dýchací obtíže. Závažné příznaky, které by dětem znemožňovaly účast při výuce, hlásilo jen naprosté minimum zkoumaných teenagerů. Naopak ale vědci varují před zásadním negativním vlivem pandemie na dětskou psychiku.

Děti, které pandemie po psychologické stránce zasáhla intenzivněji, byly i více náchylné vůči dlouhodobým zdravotním problémům spojeným s koronavirem. Rozpoložení dítěte dokáže podle studie znatelně ovlivnit i negativní test.

Ze zkoumaného vzorku se bezmála 40 procent teenagerů muselo potýkat se smutkem, obavami nebo pocity neštěstí. Studie potvrdila, že nejhůře děti snášely zavření škol a minimální kontakt s přáteli. Podle lékařky Liz Whittakerové je teď proto zásadní se co nejrychleji vrátit do normálu a školy už nezavírat.

„Long covid“ i s negativním testem

Studie se zaměřila i na děti, u kterých se v daném období covid ani jednou nepotvrdil. Alespoň jeden symptom hlásilo 53 procent, více než tři příznaky pak 16 procent.

Z řad pozitivně testovaných hlásilo více než tři symptomy 15 týdnů po nemoci až 30 procent dětí. Statistika tedy naznačuje, že z celkového počtu zkoumaných trpělo dlouhodobým covidem 32 tisíc teenagerů. Kvůli nízkému počtu vyplněných dotazníků ale může součet dětí s long covidem klesnout i na 4 000.

Video  Začíná škola: Plaga o těžkém roku, testech, respirátorech i kritice zdravotnictví  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

McVitas ( 18. ledna 2022 23:12 )

Pardon ale co je tohle za vitamín? :o To jste si vymyslel že? Nic takového nenacházím ani na duckduckgo

Omasta ( 5. září 2021 22:15 )

Teď jsem si všiml, že z názvu jsou vynechaná některá písmena. Asi to cenzurují.

Omasta ( 5. září 2021 22:13 )

Já jsem tím trpěl taky. A protože nejsem žádný mamlas, který by čekal na pomoc z hůry, tak jsem si ty příznaky vygooglil: Bolest hlavy, únava a potíže s dýcháním. A ejhle. Vyšlo mi, že to jsou příznaky nedostatku vitamínu, který se už 60 let používá k léčení respiraČNÍCH ONEMOCNĚNÍ.
Vitamín jsem začal brát, a během dvou dní mě zbavil všech příznaků covidu najednou i dalších příznaků jako záněty a průjmy.
Vypadá to jako kdyby se kovidová mafie postarala o vymazání tohoto vitamínu z médií. Vitamín ax**op**ol jsem doporučil lidem a většina z nich si po vyzkoušení přibrala další i pro rodinu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa