Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koronavirus má další oběť. Známý módní řetězec prodává místo obleků trička a šortky

Autor: ČTK, šamol - 
30. srpna 2021
14:25

Britská maloobchodní společnost Marks & Spencer (M&S) už ve více než polovině ze svých 254 větších obchodů neprodává pánské obleky. Důvodem je pandemie nemoci covid-19, která zrychlila trend k přechodu k volnočasovému oblečení, informuje web BBC.

M&S uvedl, že preference mužů se už před koronavirem přesunuly k zájmu spíše o samostatné elegantní části oblečení, které se dají vzájemně kombinovat, jako plátěné kalhoty a trika. Covid-19 pak tento trend ještě urychlil, dodal ředitel pánské konfekce Wes Taylor. Nyní tak firma prodává pánské obleky jen ve 110 velkých obchodech.

Výzkumná společnost Kantar Group uvedla, že prodej pánských obleků v Británii za posledních pět let klesl o 2,3 milionu. Za rok do konce letošního července koupili muži dva miliony obleků, zatímco za rok do konce července 2017 jich bylo 4,3 milionu.

Marks & Spencer zažil pokles prodeje obleků již v roce 2019, a to o sedm procent. V prvních dvou měsících pandemie, kdy miliony lidí musely pracovat z domova, firma prodala jen 7500 obleků, což byl ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku propad o 80 procent.

Snížil se zájem i o dámské obleky

Taylor upozornil, že v době pandemie naopak výrazně vzrostl prodej šortek a běžeckých kalhot. Firma tak musela rychle přizpůsobit nabídku, aby více odpovídala rychle se měnících potřebám zákazníků. Po omezení koronavirových restrikcí a obnovení svateb sice poptávka po oblecích částečně stoupla, větší zájem je však o elegantní, stylové samostatné kusy oblečení, které lze nosit v různé kombinaci.

Kantar upozornil, že za posledních pět let se snížil také prodej dámských obleků, ale byl méně výrazný než u pánského profesionálního oblečení. Za rok do konce července ženy koupily 500 000 obleků, v roce 2017 to bylo 600 000 obleků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa