Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vědci přišli se speciální rouškou. Díky nanovrstvám má umět neutralizovat koronavirus

Autor: tsv - 
27. srpna 2021
19:15

Univerzita v Mexiku přišla s revoluční rouškou, která má díky svým stříbrným a měděným nanovrstvám umět téměř zcela neutralizovat koronavirus. Roušku vědci testovali pomocí tekutých vzorků viru odebraných pozitivním pacientům nemocnice v Juárezu. Produkt zatím nezkoumala žádná jiná instituce, napsala agentura Reuters.

Novou generaci roušek představila Mexická národní autonomní univerzita (UNAM). Podle vědců, kteří stojí za vynálezem, je rouška díky svým vlastnostem schopná zlikvidovat malou virovou nálož během dvou hodin. V případě velké virové nálože se pak rouška umí popasovat s osmdesáti procenty v průběhu osmi hodin.

Rouška byla pojmenována „SakCu“. Sak v mayském jazyce znamená stříbro a Cu je chemickou značkou mědi. Název tak přesně popisuje, z čeho je rouška vyrobena. Tvoří ji stříbrné a měděné nanovrstvy, které umí ničit RNA viru a tím ho neutralizovat.

„Při kontaktu se stříbro-měděnou nanovrstvou se zničí membrána viru a dojde k poškození jeho RNA,“ napsali ve zprávě vědci. „Tím pádem, i když by mělo dojít k odhození roušky, nebude to problém, jelikož SakCu nezůstává kontaminovaná tak, jako ostatní zahozené roušky.“

SakCu můžeme použít několikrát, její schopnosti neovlivní ani deset vyprání. Univerzita produkt zatím neplánuje vyrábět masově, v tuto chvíli se spokojila s produkcí 200 SakCu za den.

Video  Boj o protilátky v Česku: Testy jsou dražší než vakcína, tvrdí viroložka. Nevidí ani vědecké „pro“.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Omasta ( 27. srpna 2021 21:57 )

Musí se využit faktu, že lidi si libují v rouškach, a tak je třeba vymyslet smrtelnější vir, na terý umírá 50% lidí. Rouškaři už jsou zvyklí, tak si budou pochopitelně chránit své živůtky. Ale největší šanci na přežití budou mít neočkovaní. Z pochopitelného důvodu. Na virus se bude umírat tak, jak se osvědčilo u coronaviru, tj. odmítáním léčby u praktických lékařů. Lidi léčící se sami nebo v karanténách se bez pomoci rychle zhorší. V nemocnicích už budeou jen konstatovat smrt, samozřejmě za trojnásobnou odměnu, jak už jsou zvyklí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa