Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krvácela do mozku! Moderátorka BBC zemřela po očkování AstraZenecou, potvrdila pitva

Autor: ČTK, Mii - 
26. srpna 2021
15:22

Moderátorka jedné z rozhlasových stanic britské veřejnoprávní BBC zemřela kvůli vážným komplikacím po podání vakcíny proti covidu-19. Potvrdila to dnes zveřejněná pitevní zpráva. Čtyřiačtyřicetiletá Lisa Shawová zemřela v květnu kvůli krevním sraženinám a krvácení do mozku. V nemocnici skončila kvůli silným bolestem hlavy dva týdny po podání první dávky očkovací látky AstraZeneca.

„Lisa zemřela kvůli komplikacím spojeným s očkováním vakcínou AstraZeneca,“ uvedla soudní lékařka Karen Dilksová. Konkrétně její úmrtí způsobily krevní sraženiny, které nakonec vedly k otoku mozku a krvácení do mozku. Je to poprvé ve Velké Británii, co úmrtí po očkování oficiálně potvrdil koroner.

Shawová si zhruba týden po podání první dávky stěžovala na silnou bolest hlavy, později i tlak za očima. Nakonec skončila v nemocnici, kde ji měli lékaři v péči týden a snažili se její stav zlepšit podáním léků proti srážlivosti krve a následně chirurgicky. Nakonec ale žena zemřela. 

Podle Dilksové jsou případy takto vážných komplikací po očkování velice vzácné, její kolega Tuomo Polvikoski nicméně uvedl, že je velmi překvapivé, že nastaly právě u této pacientky, která byla jinak zcela zdravá. Krevní sraženinu v mozku potvrdilo mimo jiné CT vyšetření, pokus o její chirurgické odstranění se nezdařil. Ošetřující lékaři v době léčby uvedli, že to byl jeden z prvních případů ve vztahu k vakcíně, který viděli. Zpětně hodnotí, že léčbu nastavili správně a stejně by postupovali i dnes.

„Je to další den v době, která je pro nás devastující. Smrt naší milované Lisy zanechala v naší rodiče a životech neuvěřitelné prázdno. Opravdu byla skvělou manželkou, matkou, dcerou, sestrou a kamarádkou,“ uvedla rodina moderátorky v reakci na zprávu soudní lékařky.

Ohroženější jsou mladí lidé

Britské zdravotní úřady registrují 332 nahlášených případů vzniku krevních sraženin po podání vakcíny AstraZeneca, 58 lidí zemřelo, uvedl server BBC. Celkem bylo v Británii zatím aplikováno téměř 35 milionů dávek této očkovací látky.

Podle tamního regulačního lékového úřadu je míra vzniku krevních sraženin po AstraZenece zhruba 15 případů na milion dávek. Problém se týká častěji mladých lidí. Osobám pod 40 let je proto v Británii doporučováno získat vakcíny Moderna či Pfizer, podobné pravidlo platí i v Česku. 

laskava ( 27. srpna 2021 10:51 )

Hodně blbé!

holahej ( 27. srpna 2021 06:44 )

Je známo, že hormonální antikoncepce zvyšuje riziko krevních sraženin. Přesné hodnoty však záleží na typu antikoncepce a dalších faktorech. Pozorované hodnoty zvýšení rizika žilní tromboembolie při užívání hormonální koncepce oproti ženám bez hormonální antikoncepce se typicky pohybují v rozmezí 0,06 % (např. levonorgestrel) až 0,14 % (např. desogestrel a cyproterone) za rok.

holahej ( 27. srpna 2021 06:38 )

Trombóza objeví ročně u 2 až 3 žen z každých 10 000 uživatelek hormonální antikoncepce, to je 200 až 300 žen na melouna.

holahej ( 27. srpna 2021 06:29 )

A brala hormonální antikoncepci, pak se sešly 2 látky které tohle riziko mají.
"Po nasazení hormonální antikoncepce dochází u žen ke změnám v systému krevního srážení. Je třeba vždy dobře uvážit možná rizika. „V ČR užívá antikoncepci přibližně 20 % žen, každý rok způsobí trombózu až u 300 z nich“

jiznicechy ( 27. srpna 2021 02:03 )

Tak pro starší a staré dobrá - důchodová reforma v praxi. Starým podávejte!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa