Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Miroslav měl migrény i 28 dní z měsíce. Neuroložka: S covidem přibylo bolestí hlavy

Autor: Markéta Mikešová - 
29. srpna 2021
05:00

Migrény jsou mnohdy popisovány jako problémy, které řeší hlavně ženy. I když se u nich vyskytují zhruba třikrát častěji, zasáhnout mohou také muže. Trpí jimi i Miroslav, který kvůli silným bolestem dokonce musel opustit své podnikání. V dobách, kdy mu bylo nejhůř, zažíval záchvaty migrén i 28 dní z měsíce. Pomohla mu až kompletní změna celého života a biologická léčba ve specializovaném centru. V jednom takovém pracuje neuroložka Ingrid Niedermayerová, podle které během pandemie migrén a bolestí hlavy přibylo. Lidé byli více ve stresu, nehýbali se a pracovali v nevhodném prostředí, což potíže významně zhoršilo.

Miroslav patří mezi lidi, kteří mají za sebou vážné migrenózní stavy. Když na ně vzpomíná, je vidět, že si vybavuje samou bolest. Vše podle něj začalo už dávno, více než před deseti lety. Měl vlastní podnikání, byl neustále v jednom kole, když najednou jej začala bolet hlava. Zpětně vzpomíná, že intenzivní pracovní nasazení bylo zřejmě jedním z důvodů, proč migrény byly tak silné. „Když jste malý živnostník, děláte 13-14 hodin denně, děláte i o víkendech, tak ono to pak není jednoduché,“ říká Miroslav.

Nejdříve to řešil tak, jako všichni ostatní – vzal si prášek proti bolesti. „Ze začátku, když ještě netušíte, že je to vyloženě migréna, tak to řešíte analgetiky. Jenže u mě se to stále stupňovalo,“ vzpomíná muž. Nakonec se dostal do fáze, kdy bolesti byly každodenní a běžné prášky už přestávaly fungovat, prostě si na ně zvykl. A tak začal hledat pomoc.

„Jezdil jsem po celé republice,“ uvádí Miroslav, že vystřídal celou řadu neurologů i léčitelů, kteří obvykle jeho problémy dávali do souvislosti s páteří. Ovšem tato léčba nepomohla. Bolest se alespoň dařilo částečně zahnat speciálními prášky proti migrénám, ale i s nimi muž nebyl spokojený, protože věděl, že neřeší jádro problémů. Migrény se pořád vracely, nakonec je v jednu dobu zažíval i 28 dní v měsíci, takže mu kompletně paralyzovaly život.

„Bolela mě hlava, začalo to za očima a přecházelo to tak, že vám ztuhnul i krk a pohybovali jste se jak robot,“ vzpomíná bývalý podnikatel, jak u něj migrény vypadaly. Mnohdy byla bolest tak silná, že se je snažil přehlušit třeba tím, že se štípal. „Chce se vám zvracet, ale nemáte co (…) přijdete domů, zatáhnete rolety, dáte hlavu pod polštář a ležíte půl hodiny-hodinu, než se bolesti sníží. Potřebujete absolutní klid,“ pokračuje s popisem Miroslav.

Nakonec se ve svém pátrání po pomoci dostal do specializovaného centra v Brně, kde skončil v péči neuroložky Ingrid Niedermayerové. Už k ní dochází přes dva a půl roku a konečně může říct, že se mu migrény zlepšily. Jednak díky biologické léčbě a jednak díky významným změnám v životě, ke kterým se odhodlal, aby snížil stresovou zátěž. „Přerušil jsem podnikání, začal jsem chodit do práce a stres se razantně změnil,“ popisuje muž. Dnes mu má migrénu zhruba jen jeden den v měsíci, což hodnotí jako zlepšení o 99 procent.

Byt není kancelář a hlava to pozná

Podle Niedermayerové bolestí hlavy za poslední rok a půl přibylo. A jednoznačně to souvisí s pandemií. Nejen, že přicházejí „klasičtí“ pacienti, ale i ti, kteří mají pocovidové problémy. Lékařka hádá, že na podzim se výskyt ještě zvýší.

Faktorů pro tento nárůst podle ní existuje mnoho. „Celé období pandemie byl ohromný stres, na který nejsme zvyklí,“ upozorňuje. Lidem se změnil celý životní režim, začali více koukat do obrazovek, odkládali lékařská vyšetření, práce z domova se stala běžnou realitou. „Žádný z těch bytů nebyl vybaven jako kancelář, což vidím jako zásadní problém,“ říká Niedermayerová s tím, že i stravování nebylo ideální.

Neustálé přilepení k monitorům vedlo k tomu, že jsme byli vystaveni modrému světlu. „Má specifické působení na centrální nervový systém. Největší problém nastává, pokud na obrazovky koukáme večer,“ vysvětluje lékařka. Lidé kvůli světlu nemohli spát a poruchy spánku obecně vedou k migrénám a bolestem hlavy.

Navíc ani teď situace není o moc lepší, opět zažíváme velké změny – návrat do kanceláří. „Ve společnosti se to mění každým dnem (…) pacienti s bolestmi hlavy jsou velmi senzitivní,“ říká Niedermayerová.  

Lidem především doporučuje, pokud musí pracovat z domova, ať si koupí kvalitní židli. Problémem podle ní mohou být také notebooky, nad kterými musíme být sklonění, radí v tomto kontextu pořídit si vedlejší monitor, který bude ve výši hlavy. Zároveň vyzdvihuje nutnost přestávek. „A hlavně po pracovní době je třeba se věnovat pobytu,“ popisuje neuroložka, jak předejít bolavé hlavě.

Covidové migrény? Pomalý nástup a dlouhé trvání

Běžné bolesti podle ní lze zahnat volně prodejnými analgetiky. „Můžeme použít ibuprofen, můžeme použít paralen,“ vyjmenovává lékařka. Vhodné jsou také studené obklady a studený vzduch. S většími a dlouhotrvajícími obtížemi už je nutné navštívit odborníka, který nasadí specifickou léčbu. Migrénu obvykle poznáte tak, že bolí jen část hlavy a vadí externí podněty jako světlo nebo hluk.

Oříšek je ale odlišování klasických bolestí od těch covidových. Podle Niedermayerové jsou obtíže v první fázi velmi podobné. Změna nastane až časem, kdy se k bolesti hlavy/migréně začnou přidávat další symptomy, například bolest kloubů. „Nástup byl pozvolný, ale ta migréna se pak táhla týden,“ uvádí neuroložka, jak to u jejích pacientů vypadalo během covidu.

Některým lidem se také mohou rozjet bolesti hlavy poté, co nemoc prodělali. Lékařka uznává, že s tím pracuje komplikovaně, těmto pacientům často přetrvávají i problémy s čichem, protože nervy v těchto oblastech jsou spojené. Opět platí, že je třeba navštívit odborníka, který určí vhodnou léčbu.

Video  Neurologické, kožní i psychické problémy. Postcovidový syndrom nezasahuje pouze plíce  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

spania ( 29. srpna 2021 13:51 )

Sakra,nemohli byste psát aspoň bez chyb? V každém druhém článku máte chyby,­překle­py,hrub­ky..­.Co jste to za novináře a redaktory...?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa